OD GEOFOLKA DO EUROFOLKA Narodne nošnje u slici i riječi

VV | 21.5.2023. u 20:05h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Breznički Hum proteklog je vikenda ugostila stotinjak sudionika projekta “Eurofolk – čuvar europske kulture”, koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske Unije za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).  Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji tijekom 2023. godine provode tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska općina Bleiburg/Pliberk.

Projekt su u petak predstavili načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić, varaždinski župan Anđelko Stričak, predstavnica Ureda za udruge Vlade RH – Nacionalne kontakt točke Programa CERV Saša Šegrt, te svjetski poznati fotograf David Botond, koji je u dane vikenda ujedno odradio desetke fotografiranja ljudi u pitoresknim narodnim nošnjama širega područja Središnje i Sjeverne Hrvatske za novi fundus fotografija platforme Geofolk.

Trodnevni program u Brezničkom Humu obuhvatio je predstavljanje partnera u projektu, izlaganje predstavnice Ureda za udruge Vlade RH o vrijednostima Unije i Programa CERV, potpisivanje ugovora o bratimljenju triju općina sudionika, potom prezentaciju platforme Geofolk i otvorenje izložbe fotografija narodnih nošnji ove platforme, kao i degustacije u Vinariji Šafran.

Subota je započela stručnim predavanjem eminentne hrvatske folkloristice, profesorice povijesti i etnologije, i muzejske savjetnice Slavice Moslavac o nematerijalnoj kulturnoj i tradicijskoj baštini hrvatskih krajeva s posebnim naglaskom na hrvatske, slovenske i austrijske etnološke poveznice, kao i predstavljanje tradicionalnih kulinarskih običaja Brezničkog Huma s posebnim osvrtom na “Starinske žmake” autorice knjige recepata Darinke Andrašek.  

U subotu je održana i tradicionalna Likovna kolonija Sveti Martin uz sudjelovanje 65 umjetnika slikara i kipara, koji su u svojim radovima također pratili tematiku Eurofolka, te je tako nastao fundus od 65 umjetničkih djela koja rječito govore o hrvatskoj etnokulturi i folklornoj tradiciji. Domaćin Likovnoj koloniji bilo je DVD Šćepanje čiji su članovi gostima priredili ručak dok su domaćice ispekle i predstavile kolače i slastice na štandovima Starinskih žmaka.  Gosti obiju općina – Šmartna pri Litiji i Bleiburga/Pliberka  subotnje su poslijepodne iskoristili za prezentaciju narodnih običaja svih sudionika projekta.

Nedjeljno pak je prijepodne u Varaždinskim Toplicama, gdje su gosti odsjeli, ponudilo radionicu o folkloru i etnologiji kao dijelu EU identiteta s osvrtom na običaje i narodne nošnje, u izvedbi predsjednika i tajnika zajednice KUD-ova Varaždinske županije Zlatka Peharde i Pjerina Hrvaćanina.

Putem provođenja triju događanja - po jednog u svakoj zemlji, sudionici projekta kroz zajedničku temu narodnih nošnji i narodnih običaja sudionike usmjeravaju na jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije i pobudili svijest o važnosti očuvanja tradicije i znanja o folkloru kako svoga kraja, tako i susjednog.

- Dvije su stvari interesantne kod ovoga projekta – ističe domaćin. Prvo da smo za jednoga od prošlih projekata sasvim slučajno upoznali fotografa Botonda koji nas se sa svojom platformom Geofolk toliko dojmio da smo mu naprosto predložili suradnju na projektu Eurofolk. I drugo da u ovom projektu bratimljenja gradova ukupno sudjeluje više od dvije stotine žitelja navedenih općina zemalja sudionica pri čemu je Hum nositelj – kazao je Zoran Hegedić.

Ovaj Projekt zamišljen je kao vremeplov sačuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja Slovenije, Austrije i Hrvatske kroz umjetničke fotografije  Davida Botonda, kojemu je Europska Unija odala priznanje, nedavno mu uručivši nagradu “Europskog građanina 2021.”.

Financirano sredstvima Europske unije. Izraženi stavovi i mišljenja pripadaju samo autoru i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Europske unije ili Europske izvršne agencije za  obrazovanje i kulturu. Ni Europska unija niti tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

image003.jpg