Obnovljen pil sv. Ivana Nepomuka ponovno na viničkom trgu

V.V. | 31.3.2017. u 13:37h | Objavljeno u Našim krajem

Pil Sv. Ivana Nepomuka, jedan od najvrijednijih baroknih kamenih pilova na ovom području, postavljen je uz pomoć dizalica na svoje mjesto i ponovo krasi zdenac i vinički trg.

Naime, od kraja prošle godine pil koji uživa status zaštićenog kulturnog dobra nalazio se u radionici akademskog kipara Stjepana Jerkovića koji ga je u cijelosti restaurirao i konzervirao. Pilu je bila neophodna temeljita obnova jer su tijekom godina, pod utjecajem atmosferskih prilika nastala brojna oštećenja i na postolju i na samom kipu.

- Već smo prije uočili potrebu za restauracijom pila no prava mogućnost otvorila se unutar projekta DETOX koji je potpomognut od EU i sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska, a provode ga Općine Lenart, Sveti Andraž i Sv. Ana v Slovenskih goricah, FERI, Zavod za varstvo kulturne dedišćine, Gradski muzej Varaždin te općine Donja Voća i Vinica. Inače, kroz taj je projekt na području općine izrađena i replika Prangera koja će uskoro također biti postavljena na prvobitno mjesto, a trenutno se izvode i radovi sanacije kuće u stilu tradicijske kuće s okolišem. Usto, kroz projekt će biti organizirano i više radionica i programa vezanih uz očuvanje kulturne i etno baštine viničkog kraja. I naši partneri u projektu također će organizirati niz zanimljivih priredbi, sajmova, radionica i sl. o čemu ćemo redovito obavještavati sve naše mještane - rekao je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci