Obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske obilježena i u općini Petrijanec Foto: Općina Petrijanec

Obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske obilježena i u općini Petrijanec

Varaždinske vijesti | 15.1.2022. u 13:11h | Objavljeno u Našim krajem

Danas se obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske - 15. siječnja 1992. godine Hrvatsku je međunarodno priznalo 15 zemalja tadašnje Europske zajednice.

- Prije točno 30 godina zacrtan je put hrvatske samostalnosti i neovisnosti, a danas se s posebnim pijetetom prisjećamo svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote i zdravlje utkali u temelje naše međunarodno priznate Republike Hrvatske. Danas su u čast i spomen upravo tom velikom priznanju članovi UDVDR-a Kluba Petrijanec zajedno s načelnikom općine Petrijanec Željkom Posavcem zapalili svijeće kod braniteljskog spomenika u Novoj Vesi Petrijanečkoj - istaknuli su iz Općine Petrijanec.

petrijanec_obljetnica_priznanja_hrvatske_15012022_1.jpg

- Svim stanovnicima naše općine, a posebno hrvatskim braniteljima čestitamo 30. godišnjicu ostvarenja stoljetne težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom - naglasili su.

petrijanec_obljetnica_priznanja_hrvatske_15012022_5.jpg

"Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznaje svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo slijede Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države. Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate.

Hrvatski je međunarodni legitimitet te iste 1992. godine, zaokružen primanjem u članstvo brojnih međunarodnih organizacija, od Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (tada KESS-a) do Ujedinjenih naroda. U narednim godinama, Hrvatska je postala članicom 30-ak međunarodnih organizacija.

Republika Hrvatska izborila se diplomatskim putem za međunarodno priznanje i primitak u Ujedinjene narode, zahvaljujući hrvatskim braniteljima izišla je kao pobjednica u Domovinskom ratu, međunarodno se politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i relevantan je partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama, inicijativama i procesima.

Tijekom 2018. predsjedala je Odborom ministara Vijeća Europe, najstarije europske organizacije, te Srednjoeuropskom inicijativom, jednim od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi, a svoje prvo predsjedanje Vijećem EU-a preuzela je u prvoj polovici 2020. godine, u iznimno zahtjevnom trenutku za svaku državu članicu EU-a, kada dolazi do promjena institucionalnog ciklusa i suočavanje s pandemijom koronavirusa.

Na današnji dan ujedno se obilježava i obljetnica završetka mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske (15. siječnja 1998.). Mirna reintegracija posljednjeg okupiranog dijela naše države izniman je uspjeh Republike Hrvatske i jedna od ključnih političkih ostavština predsjednika dr. Franje Tuđmana. To je i najuspješniji mirovni projekt Ujedinjenih naroda na teritoriju Europe, koji i danas predstavlja najbolji model rješavanja sličnih kriznih situacija i u drugim dijelovima svijeta. "

(Izvor: Vlada RH)

petrijanec_obljetnica_priznanja_hrvatske_15012022_2.jpg

petrijanec_obljetnica_priznanja_hrvatske_15012022_3.jpg

petrijanec_obljetnica_priznanja_hrvatske_15012022_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci