Obitelj Popović iz Čičkovine: "Ratarska proizvodnja nam je spas jer mljekarstvo nosi - minus"

| 27.9.2021. u 16:40h | Objavljeno u Našim krajem

- Rijetka su domaćinstva opstala u sektoru stočarstva. U našem kraju krave možete nabrojati na prste - kaže Darko Popović iz Čičkovine u općini Martijanec, među rijetkim proizvođačima mlijeka u tom kraju. Ništa to nije čudno s obzirom na to da je već godinama loša situacija u sektoru stočarstva, a sada je analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala kako je došlo do naglog rast cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji je do skoka u ovoj godini ukupno bio do otprilike 50% materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70% materijalnih troškova. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane, gdje je u nekim slučajevima rast cijena veći od 50%.

- Opstali smo više zbog navike. Od 2001. godine kada sam preuzeo proizvodnju mlijeka na sebe držimo, ukupno s podmlatkom, 20-ak goveda. Trenutno imamo 12 muznih krava i ne planiramo nikakvo povećanje - kaže sugovornik.

Posao na OPG-u pokrenuo je i sin Josip (27). Njegov je OPG registriran samo za ratarsku proizvodnju i kako kažu to im je spas.

- S obzirom da je žitaricama porasla cijena kompenziramo troškove. Samo što i tu imamo visoke ulazne troškove. Smatramo da će jesenska sjetva biti sigurno 60 posto skuplja nego prošle godine s obzirom na cijenu goriva, gnojiva i zaštitu - dodaje sin Josip koji s ocem obrađuje 80-ak hektara zemlje.

- Viškove prodajemo i do sada smo se pokrivali, ali ako nastavi rasti cijena ulaznih troškova, bit će napeto. S druge strane, cijena je mlijeka 2,40 kuna i ne pokriva troškove hrane, ali s obzirom da je ovakva proizvodnja kod nas tradicija ni ne računamo troškove hrane u tom području. S nečim se moramo baviti - kaže otac Darko.

U čemu obitelj vidi spas i kako se nosi s problemima u stočarstvu čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...