Obitelj Popović iz Čičkovine: "Ratarska proizvodnja nam je spas jer mljekarstvo nosi - minus"

| 27.9.2021. u 16:40h | Objavljeno u Našim krajem

- Rijetka su domaćinstva opstala u sektoru stočarstva. U našem kraju krave možete nabrojati na prste - kaže Darko Popović iz Čičkovine u općini Martijanec, među rijetkim proizvođačima mlijeka u tom kraju. Ništa to nije čudno s obzirom na to da je već godinama loša situacija u sektoru stočarstva, a sada je analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala kako je došlo do naglog rast cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji je do skoka u ovoj godini ukupno bio do otprilike 50% materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70% materijalnih troškova. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane, gdje je u nekim slučajevima rast cijena veći od 50%.

- Opstali smo više zbog navike. Od 2001. godine kada sam preuzeo proizvodnju mlijeka na sebe držimo, ukupno s podmlatkom, 20-ak goveda. Trenutno imamo 12 muznih krava i ne planiramo nikakvo povećanje - kaže sugovornik.

Posao na OPG-u pokrenuo je i sin Josip (27). Njegov je OPG registriran samo za ratarsku proizvodnju i kako kažu to im je spas.

- S obzirom da je žitaricama porasla cijena kompenziramo troškove. Samo što i tu imamo visoke ulazne troškove. Smatramo da će jesenska sjetva biti sigurno 60 posto skuplja nego prošle godine s obzirom na cijenu goriva, gnojiva i zaštitu - dodaje sin Josip koji s ocem obrađuje 80-ak hektara zemlje.

- Viškove prodajemo i do sada smo se pokrivali, ali ako nastavi rasti cijena ulaznih troškova, bit će napeto. S druge strane, cijena je mlijeka 2,40 kuna i ne pokriva troškove hrane, ali s obzirom da je ovakva proizvodnja kod nas tradicija ni ne računamo troškove hrane u tom području. S nečim se moramo baviti - kaže otac Darko.

U čemu obitelj vidi spas i kako se nosi s problemima u stočarstvu čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci