FOTO U miru i dostojanstveno: Mnoštvo građana odalo počast Vukovaru i njegovim herojima

Varaždinske vijesti | 18.11.2019. u 10:31h | Objavljeno u Našim krajem

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Vukovara Stjepanu Vusiću, Tomi Jamboru i Josipu Kapustiću na njihovim posljednjim počivalištu na groblju u Kamenici, u nedjelju je nastavljena spomen-manifestacija  „6. dani sjećanja na Vukovar – Ni sjene više nema 2019“, službeno započeta u kolovozu 14. memorijalnim turnirom.

Na posljednjem počivalištu Stjepana Vusića, poginulog 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog grada, položeni su buketi i zapaljene svijeće, a poklonili su mu se članovi njegove obitelji i rodbine, kolege hrvatski branitelji, predstavnici grada Ivanca, Policijske postaje Ivanec i drugi.

Potom su na njihovim grobovima položeni buketi i zapaljene svijeće te je uz molitvu odana počast i Tomi Jamboru i Josipu Kapustiću, ubijenima 20. studenog 1991. godine na Ovčari.

Obilježavanje je nastavljeno u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene u Ivancu, gdje je Svetu misu zadušnicu na kojoj se molilo za žrtve Vukovara i Škabrnje, te sve poginule i umrle hrvatske branitelje i ratne stradalnike, služio ivanečki župnik, vlč. Kristijan Stojko.

Po njenom završetku, Kolona sjećanja, u kojoj je bilo oko 200 građana, kretala se od crkve do spomen obilježja na Trgu hrvatskih ivanovaca, te putem po nogostupu odlagala upaljene lampione u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

Kod spomen obilježja u Ivancu, molitvom i zborskom pjesmom odala se počast svim stradalima, nakon čega se više od 200 okupljenih građana razišlo u miru.

I dostojanstveno, s punim pijetetom prema svim žrtvama.

Također, članovi udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava u nedjelju su na lepoglavskom groblju odali počast Vinku Andrijaniću, ubijenom na Ovčari 1991., a danas će u Lepoglavi biti služena sveta misa zadušnica, nakon čega će se u Koloni sjećanja putem od lepoglavske župne crkve do Spomen parka hrvatskim braniteljima ulicom Hrvatskih pavlina, pokloniti svim žrtvama Vukovara i Škabrnje. Program u Lepoglavi organiziraju udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava i Grad Lepoglava.

Ovogodišnji '6. Dani sjećanja na Vukovar – Ni sjene više nema 2019.’ bit će okončani posjetom mjestima sjećanja u Vukovaru i okolici, kojeg UDVDR Ogranak Ivanec organizira u subotu, 14. prosinca.

Kompletan program sjećanja zajednički organiziraju i provode Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec.

Pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Ivanec, a u njegovoj provedbi pomažu župa Ivanec,Policijska postaja Ivanec, IVKOM Ivanec i DVD Ivanec.