Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Maruševcu Foto: Općina Maruševec

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Maruševcu

Varaždinske vijesti | 6.8.2023. u 10:10h | Objavljeno u Našim krajem

Državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slave se u Hrvatskoj 5. kolovoza kao spomen na veliku pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama ratova i poraća u subotu je u jutarnjim satima u Maruševcu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.

Počast poginulima odali su u Maruševcu brojni građani te predstavnici Općine Maruševec, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Maruševec te Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - podružnice Varaždinske županije. Program obilježavanja započelo je svetom misom za sve branitelje u Župnoj crkvi Svetog Jurja koju je predvodio preč. Ivan Rak.

050823-dan-pobjede-marusevec-3.jpg

Nakon mise, krenuo je mimohod sa svim okupljenima do spomenika uz Župnu crkvu gdje su načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem zapalili svijeće uz položeni vijenac za sve poginule branitelje, zajedno s braniteljskim udrugama i vatrogascima.

050823-dan-pobjede-marusevec-1.jpg

Okupljenima se obratio predsjednik UDVDR – Ogranka Maruševec Tihomir Buden, kazavši kako je slavna akcija Oluja bila uspješna zahvaljujući odlučnosti, zajedništvu i ponosu hrabrih hrvatskih branitelja od kojih su mnogi položili svoje živote za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša naglasio je kako je vojno-redarstvena operacija „Oluja“ najsjajnija među bitkama hrvatske vojske, koja je u ta 84 sata pokazala zavidnu spremnost, dostojanstvo i nepokolebljivost, a da na tim temeljima danas živimo u modernoj europskoj državi koju razvijamo sa sjajnim ljudima kojima je stalo do svoga kraja, do svoje domovine.

050823-dan-pobjede-marusevec-2.jpg

U poslijepodnevnim satima, obilježavanju su se pridružili članice i članovi Udruge Konj moj prijatelj koji su zapalili lampione te se poklonili žrtvama rata kod spomenika poginulim braniteljima.

050823-dan-pobjede-marusevec-4.jpg

050823-dan-pobjede-marusevec-5.jpg