Novomarofski vijećnici izglasali rebalans, 19. rujna proglašen Danom branitelja

Budući da će u Novi Marof s nacionalne razine stići nove investicije Gradsko je vijeće na jučerašnjoj sjednici donijelo izmjene proračuna kojima je proračun povećan za gotovo 5,4 milijuna kuna i sada iznosi 76,47 milijuna. Kako je pojasnio gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač (HDZ), podnijeto je više prijava na javne pozive i natječaje, nakon čega su odobrena dodatna sredstva iz ministarstava i fondova.

- Budući da nismo imali planirane sve te projekte prilikom donošenja proračuna, morali smo donijeti izmjene i dopune proračuna, kako bi sve investicije bile planirane u proračunu. Kao što je vidljivo, proračun je ukupno povećan za 5,39 milijuna kuna – pojasnio je Jenkač, dodajući da se najveći dio povećanja odnosi na dobivena sredstva za energetsku obnovu zgrade novomarofskog dječjeg vrtića.

- Radi se o iznosu od 3,95 milijuna kuna. Nešto više od pola milijuna kuna povećana je stavka za izgradnju lifta u zgradi u kojoj je gradska uprava, s ciljem povećanja pristupačnosti gradskih službi osobama s invaliditetom. Osigurano je i dodatnih 250.000 kuna za uređenje društvenih domova, što znači da je ove godine u tu svrhu u proračunu ukupno osigurano 2,55 milijuna kuna. Također, osigurano je i dodatnih 600.000 kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta dok je za izgradnju i proširenje javne rasvjete, u proračunu predviđeno dodatnih 400.000 kuna - naveo je Jenkač.

Izmjene proračuna dobile su podršku većine u Gradskom vijeću, kao i izvješće o izvršenju proračuna za proteklu godinu iako je oporba koju čine SDP i HNS imala prigovor zbog minusa od 2,5 milijuna kuna koji, kako kažu, i dalje nije smanjen. Naveli su i da se previše sredstava troši u nepotrebne svrhe kao što je promocija.

Inače, kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, u prošloj su godini ostvareni prihodi od 20,8 milijuna kuna, čime je to jedno od najvećih izvršenja proračuna u posljednjih nekoliko godina.

- Izražavam zadovoljstvo ovako visokim izvršenjem proračuna što nije bio slučaj unazad više godina, kao i visokim indeksacijama. To je samo potvrda da su projekti, koji su predviđeni proračunom i realizirani – pojasnio je Jenkač te dodao da je velika većina proračunskih stavki realizirana i da grad Novi Marof dugo nije imao ovakvo izvršenje proračuna.

Uz izglasan prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa za 2017. godinu, prijedlog Odluke o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2017. godinu, Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada za 2018. godinu te projekcije za 2019. i 2020. godinu, Gradsko je vijeće jednoglasno donijelo odluku da se 19. rujna proglasi Danom branitelja Grada Novog Marofa.

- U konzultacijama i dogovoru s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na području Grada Novog Marofa, predlažem da se Danom branitelja proglasi 19. rujna, kao dan oslobođenja velikog vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjšćina, u kojem su ključnu i odlučujuću ulogu imali upravo hrvatski branitelji s područja tadašnje Općine Novi Marof – pojasnio je prijedlog Jenkač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.