Novom Marofu i Ljubešćici 415.000 kuna za edukaciju građana o razvrstavanju otpada

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Novom Marofu i Ljubešćici 415.000 kuna za edukaciju građana o razvrstavanju otpada Foto: Grad Novi Marof

Grad Novi Marof i Općina Ljubešćica zajedno kreću sa sustavnom edukacijom mještana, prije svega onih najmlađih, kako se pravilno razvrstava i postupa s otpadom, a sve u cilju kako bi spremno dočekali 2023. u kojoj Europska unija očekuje da u Hrvatskoj razvrstavamo više od 50 posto nastalog otpada u našim kućanstvima.

Naime, zahvaljujući novoj Uredbi o gospodarenju otpadom te opremljenosti različitim spremnicima i vrećama u koje se razvrstava otpad, trebamo postići cilj da miješanog komunalnog otpada bude sve manje, a razvrstanog papira, plastike, metala, tekstila sve više budući se radi o vrsti otpada koja se može ponovo iskoristiti.

Kako bi, prije svega najmlađi mještani Novog Marofa i općine Ljubešćica, što efikasnije razvrstavali otpad u svojim domovima, ali i školama i vrtićima, Grad Novi Marof i Općina Ljubešćica prijavili su se na natječaj te su, preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili bespovratna sredstva u iznosu od 415.000 kuna za edukaciju kroz projekt "Održivo gospodarimo otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici".

Riječ je o nizu edukativnih aktivnosti, od promidžbenog materijala, edukativnih filmova, radionica do predavanja s ciljem edukacije kako pravilno i efikasno razvrstavati otpad.

- Cilj koji je pred nas postavila Europska komisija je da do 2023. smanjimo količine miješanog komunalnog otpada minimalno za 50 posto. Taj cilj moramo postići, a razvrstavanje otpada značit će i manje količine u našim spremnicima i manje odvoza. Svi zajedno, od najmlađih do odraslih, trebamo savjesno razvrstavati, usvojiti tu naviku i u konačnici čuvati naš okoliš čistim - poručio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Edukaciju će zajedno provoditi na svom području Grad Novi Marof i Općina Ljubešćica na čijem području otpad prikuplja tvrtka Novokom.

- Otpada treba biti što manje, a sirovina koje se mogu ponovo iskoristiti treba biti što više. Dobra je strana da naši mještani znaju već puno o tome ali svaka nova edukacija i sama činjenica da pričamo o tome je dobro došla. Obveze koje je pred nas stavila Europska komisija mogu se ispuniti i edukacija za koju smo dobili bespovratnih 415 tisuća kuna pomoći će u tome - zaključio je načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

marof_ljubescica_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.