Novi Marof veliko gradilište: Saniraju se krovovi, rade pješačke staze, nadstrešnice i kanalizacija

| 26.7.2017. u 17:16h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je vrhunac ljetnih vrućina, a mnogi odmaraju na moru, novomarofski gradonačelnik, Siniša Jenkač, ne miruje već se u gradu Novom Marofu radi na sve strane.

Radovi na cesti uobičajena su pojava pa se rade pješačke staze, kanalizacija ili svjetlosno prometni znakovi na prometnicama, ali postavljaju se i autobusne stanice, uređuje se tok rijeke Bednje i potoci, saniraju krovišta društvenih domova i ostalo.

Kako bi se osigurali bolji uvijeti brojnim mještanima koji koriste autobuse kao sredstvo javnog prijevoza, prije svega učenika i umirovljenika, na području grada Novog Marofa u poslijednje se vrijeme postavljaju autobusne nadstrešnice u Podovčevu, Presečnu, Ključu i Oštricama.

- Za postavljanje nadstrešnice u Podovčevu je utrošeno gotovo 25.000 kuna, u mjestu Presečno oko 19.200 tisuća kuna, Ključu 42.000 tisuće kuna te Oštricama 30.000 kuna - rekao je gradonačelnik Jenkač, dodajući da je na te četiri lokacije utrišeno sveukupno oko 116.000 kuna.

S druge strane, Hrvatske vode u ovome trenutku provode više projekata na uređenju toka rijeke Bednje i nekoliko potoka na području Grada Novog Marofa, a ukupne vrijednosti oko 865 tisuća kuna.

Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je radove i usluge za projekt „Sanacija krova na društvenom domu u Podrutama i društvenom domu u Sudovcu“ te je konačna vrijednost obnove krovišta oba doma 265.000 kuna.

Među ostalim, za potrebe realizacije projekta izgradnje pješačke staze u naselju Presečno potrebno je izraditi potporni zid, a za koji je predviđeno ukupno oko 174.500 tisuća kuna. Izgrađena je i pješačka staza u naselju Remetinec za što je ugovoren iznos od oko 267.800 kuna.

Nakon gotovo 40 godina uređen je sportski park u Novom Marofu gdje se nalazi nekoliko sportskih terena uključujući veliko nogometno igralište, malonogometno asfaltirano te košarkaško igralište kao i igralište za djecu te nedavno uređeni Street workout park.

Jedan od značajnijih projekata svakako je obnova Srednje škole Novi Marof kojoj su dodijeljena bespovratnih sredstava u sklopu poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Radi se o investiciji od 1,63 milijuna kuna, čime su se ukupna ulaganja u objekt popela na gotovo pet milijuna kuna. 

Gradonačelnik Novog Marofa ističe da se radi o sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sredstvima iz županijskog proračuna pa će se izvana kompletno obnoviti škola, a dobit će i solarnu elektrana pa će grijanje biti jeftinije, a bit će i električne energije za prodaju.

Naselje Makojišće uskoro očekuju veliki radovi vrijedni više milijuna kuna. Naime, uskoro započinje izgradnja kanalizacije za što je osigurano oko 5,8 milijuna kuna bez PDV-a. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za trafostanicu u Mađarevu, radi se postupak nabave za izvedbu radova vezanih uz projekt pješačke staze na rotoru prema naselju Grana i mnogi drugi radovi.