NOVI MAROF u pripremi novi paket mjera za pomoć gospodarstvenicima Foto: Grad Novi Marof

NOVI MAROF u pripremi novi paket mjera za pomoć gospodarstvenicima

VV | 21.12.2020. u 17:17h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je Grad Novi Marof u travnju ove godine donio odluku o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima, zahvaljujući kojima su lakše prebrodili poteškoće nastale uslijed prvog vala pandemije koronavirusa, priprema se novi paket mjera pomoći najugroženijim gospodarstvenicima. Rečeno je to na sastanku koji su održali gradonačelnik Siniša Jenkač i predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof, Zvonimir Pisačić.

Zbog velikih problema uzrokovanih korona krizom, članovi Ceha ugostitelja održali su sastanak na kojem je dogovoreno da će Gradu Novom Marofu uputiti nekoliko prijedloga koje je Pisačić prenio gradonačelniku Jenkaču.

- Naši su ugostitelji u najveći problemima, stoga su odlučili od Grada zatražiti oslobođenje ili bar smanjenje poreza na potrošnju do kraja godine, budući da su ugostitelji plaćali porez tijekom cijele ove godine, a bili su zatvoreni najduže od svih djelatnosti i promet im se drastično smanjio – rekao je Pisačić.

Među zahtjevima Ceha ugostitelja je i oslobođenje ili smanjenje komunalne naknade tijekom pandemije, ali i dodjela jednokratne financijske potpore vlasnicima ugostiteljskih objekata.

- Četvrta stvar koju su istaknuli je da se sve jedinice koje u vlasništvu imaju trgovačka društva koja obavljaju pojedine uslužne djelatnosti zamole da utječu na donošenje akata koji bi omogućili potpore ugostiteljima i od strane tih društava. Znači, oslobađanje ili smanjenje fiksnog dijela naknade – kazao je Pisačić koji je istaknuo i da dvadesetak posto ugostitelja s novomarofskog područja kaže da, potraje li ovakva situacija, vjerojatno više neće ni moći otvoriti svoje objekte.

Gradonačelnik Jenkač svjestan je problema u kojima su trenutno vlasnici ugostiteljskih, ali i sportskih objekata koji su zatvoreni.

- Grad Novi Marof priprema posljednju ovogodišnju sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 28. prosinca i u svakom ćemo slučaju predložiti mjere za pomoć gospodarstvu. Neke mjere koje su bile u prvom zatvaranju ćemo preslikati i osloboditi svih davanja one koji su zatvoreni, a koji su bili u prostorima Grada te ih osloboditi plaćanja komunalne naknade za vrijeme kad su bili zatvoreni. Razmišljamo i o mjeri da tijekom prvog kvartala iduće godine apsolutno oslobodimo sve one koji su bili zatvoreni plaćanja komunalne naknade, a dogovaramo i mjeru potpore prema našim zatvorenim poduzetnicima.

Mjere će ići u smjeru očuvanja radnih mjesta, što nam je prioritet, ili ćemo ih vezati uz porez na potrošnju. Budući da imamo više djelatnosti koje su zatvorene, nisu to samo ugostiteljski objekti, moramo razmišljati o više smjerova – kazao je Jenkač.

Dodao je da su mjere pomoći koje je donijela država kvalitetne i dobre.

- Te mjere funkcioniraju u smjeru očuvanja radnih mjesta te u plaćanju režijskih troškova, tako da pozivam sve naše poduzetnike koji su oštećeni zatvaranjem da se u svakom slučaju jave na te mjere, ali i da upute svoje zahtjeve prema Varaždinskoj županiji, s obzirom da smo mi bili jedina županija koja je bila zatvorena dva tjedna prije ostalih dijelova Hrvatske. Nadam se da će temeljem tih odluka Županija pomoći poduzetnicima koji su bili zatvoreni jer taj dio država ne pokriva – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

 

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci