Novi Marof, s okolnim mjestima, dobiva novu kanalizacijsku mrežu i pročistač

| 20.11.2017. u 15:54h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora kreće izrada projektne dokumentacije Aglomeracija Novi Marof za projekt vrijedan oko 110 milijuna kuna kojim će grad Novi Marof, s okolnim mjestima, dobiti novu kanalizacijsku mrežu i pročistač.

Ugovor su u novomarofskom Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ potpisali Marijan Cesarec u ime tvrtke Varkom d.d. Varaždin te Aljaž Vesenjak, direktor Instituta za ekološki inženiring d.o.o. iz Maribora, izrađivača projektne dokumentacije.

Na potpisivanju je bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je istaknuo veliku važnost projekta budući da se radi o velikoj investiciji, u projektiranju preko 1,6 milijuna kuna te u izvođenje radova preko 100 milijuna kuna.

– Ovaj projekt je važan za centar Novog Marofa i sva naselja oko Novog Marofa i to zbog industrije, poduzetništva i ljudi koji očekuju iste uvjete, odnosno da se kanalizacija ne ispušta u potoke i Bednju. Nadam se da će sve biti u roku isprojektirano. Pokrenuli smo već određene stvari u komunikaciji sa sugrađanima, nadamo se da će i oni imati razumijevanja u fazi projektiranja, a pogotovo u fazi izgradnje – izjavio je Jenkač te dodao da je ovime ispunjeno obećanje dano u kampanji vezano uz početak projektiranja aglomeracije.

– Početak projektiranja aglomeracijeno je što smo najavljivali u predizbornoj kampanji i to smo izvršili, a sama aglomeracija mora biti izgrađena do 2023. godine. Kratki su rokovi, ali sve ide punom parom. Velika je ovo stvar za budući razvoj Novog Marofa - rekao je Jenkač, dodavši da 70 posto financiranja projekta ide preko Europske unije dok ostatak financiraju Hrvatske vode i Grad Novi Marof.

Samim projektom predviđena je izgradnja oko 63 kilometra novih cjevovoda, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za ekvivalent 12.000 stanovnika, koji pokriva industriju i domaćinstva. Riječ je o pročišćivanju otpadnih voda 3. stupnja što znači da će pročišćene otpadne vode biti spremne za ispuštanje u vodotok.

Marijan Cesarec koji je potpisao dokument u ime tvrtke Varkom d.d. Varaždin, naglasio je da je vrijednost projekta oko 110 milijuna kuna, a planirana realizacija je u okviru programskog razdoblja „Konkurentnost i kohezija“, zaključno s 2021./2022.

-Ovim projektom čuvaju se prirodni vodotoci – rekao je Cesarec i dodao da područje obuhvata projekta Aglomeracije Novi Marof uključuje naselja: Gornje Makojišće, Grana, Ključ, Krč, Madžarevo, Novi Marof, Orehovec, Oštrice, Gornje Presečno, Donje Presečno, Remetinec, Možđenec i Strmec Remetinečki.

Označeno u