NOVI MAROF Održana komemorativna svečanost kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu

MGA/VV | 19.5.2020. u 13:05h | Objavljeno u Našim krajem

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu, podignutog u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima, održana je komemorativna svečanost u organizaciji Grada Novog Marofa i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon molitve položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve. Uime Grada Novog Marofa vijence je položio gradonačelnik Siniša Jenkač sa zamjenicima Ivicom Šantekom i Ivanom Tukom te predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Benjakom. Uz predstavnike Grada, svijeće su zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Novog Marofa.

kipisce_1.jpg

- U šumama Novog Marofa nalazi se devet jama u koje su bačeni zarobljenici, pripadnici vojske i civili koji su se vraćali kućama ili koji su pokupljeni na svojim kućnim adresama po završetku Drugog svjetskog rata – podsjetio je gradonačelnik Jenkač te dodao kako je ovo prilika da se prisjetimo tih nemilih događaja koji su se zbili i na ovom području. Naglasio je i da su se ubojstva događala i u zatvoru u Novom Marofu u sklopu današnje bolnice, koji je bio i mjesto s kojeg su se zarobljenici odvozili u šume na smaknuće. Jenkač je istaknuo da je na području Novog Marofa značajno još jedno stratište, mjesto Matušini u kojem je 1947. godine na kućnom pragu ubijeno 5 mještana i potom bačeno u šikaru jer su „navodno pjevali neke pjesme”.

- Ovo je prigoda da se svi zajedno prisjetimo tih žrtava stradalih na našem teritoriju, kao i žrtava Domovinskog rata, jer su zločini koji su se dogodili početkom devedesetih nad hrvatskim narodom, ali i prije 70-ak godina, jednaka vrsta zločina – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa istaknuvši kako se upravo iz tog razloga nužno prisjećati svih žrtava kako se u budućnosti tako nešto više nikada ne bi ponovilo.