Novi Marof: Manje nesreća, ali veći broj teško ozlijeđenih

Varaždinske vijesti | 6.4.2017. u 08:52h | Objavljeno u Našim krajem

Stanje sigurnosti na području Grada Novog Marofa je zadovoljavajuće, a broj prometnih nesreća je u padu. Rečeno je to na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa u srijedu.

V.d. načelnika Policijske postaje Novi Marof Nikola Beštek istaknuo je da je u 2015. i 2016. godini stanje sigurnosti u prometu na njihovom području bilo izrazito zadovoljavajuće. Prošle je godine bilo 105 prometnih nesreća, dok su se u 2015. dogodile 123 nesreće, što je smanjenje za 15 posto. Nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je broj teško ozlijeđenih osoba bio u porastu za 13 posto, odnosno 17 je osoba teško stradalo u prošloj, dok je godinu ranije taj broj bio 15. Lakše ozlijeđenih je bilo 34, a prošle godine 48, što je smanjenje za 29 posto.

Prošle je godine PU varaždinska imala problem sa smrtnom stradalim osobama, a bilo je ih 13 na području cijele uprave, no na našem području nije bilo nijedne i to nam je najbitnije. Možemo također spomenuti da smo radili dosta na prometnim prekršajima, posebno na onim težim koji su najčešći uzorci prometnim nesrećama, a to su brzina i alkohol. Za 15 posto povećali smo kontrole brzine te utvrdili 783 prometna prekršaja, dok ih je u prethodnoj godini bilo 679, što znači povećanje za nekih 15 posto. Prekršaja zbog alkohola bilo je 238, a prije 210, i to je povećanje 13 posto – rekao je Beštek dodavši da je ukupno bilo 3.506 prekršaja, povećanje od jedan posto u odnosu na 3.474 prekršaja u 2015. godini.

V.d. načelnik PP Novi Marof stanje u prometu ocijenio je izuzetno dobrim, kao i suradnju s lokalnom samoupravom na nizu projekata, poput osvjetljenja pješačkih prijelaza.

U budućnosti planiramo u suradnji s Gradom obnoviti i cestu D 24 od Podruta do kružnog toka te prema ulazu na autocestu – najavio je Beštek.

Zadovoljan stanjem sigurnosti i suradnjom s policijom bio je i gradonačelnik Siniša Jenkač.

Detektirali smo neke nedostatke koji su se nalazili i na državnim, i na županijskim, pa i na nerazvrstanim cestama i zajedničkim snagama rješavamo te probleme, od osvjetljavanja i izgradnje pješačkih prijelaza na nekim državnim cestama, u suradnji s Hrvatskim cestama, do također suradnje sa ŽUC-om na asfaltiranju pješačkih staza na županijskim cestama. U kratkom smo periodu napravili izvjesne pomake. S PU varaždinskom i Savjetom za ceste odradili smo i poseban projekt oko obilježavanja pješačkog prijelaza kroz jedan poseban program, te natječaje na koje se javio Grad Novi Marof, a koje je raspisao MUP. Prošli smo na oba natječaja na koji smo se javili. Radi se o izgradnji pješačke staze do Područne škole Remetinec, dok je drugi u Zagorskoj ulici, odnosno na našoj nerazvrstanoj cesti – rekao je Jenkač.

novi marof vijece za prevenciju 3