NOVI MAROF Komemoracija u Matušinima: "Ako zaboravimo prošlosti, nemamo budućnost"

MGA | 12.2.2023. u 17:40h | Objavljeno u Našim krajem

U novomarofskom kraju još je uvijek živo sjećanje na petoricu mladića koji su u zaselku Matušini u Makojišću Donjem pogubljeni na kućnom pragu dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine, a tadašnja ih je komunistička vlast pogubila bez suđenja, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

U znak sjećanja na njihovo stradanje i u počast žrtvama poraća, u zaselku Matušini podignuto je spomen obilježje kod kojeg je u subotu, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa, položen vijenac i zapaljene svijeće. U Matušinima su se okupili brojni mještani, a među njima je bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Vrlo jasno i bez zadrške treba ponoviti i naglašavati da se ovdje dogodio zločin. Prije 31 godinu, nedaleko odavde također se dogodio zločin sličan ovome, kada je srušen helikopter s europskim promatračima. O tome treba tako govoriti jer to su bili zločini. Zašto su ovi ljudi kojih se danas prisjećamo ubijeni na kućnom pragu teško je reći, ali u ta vremena mogao te netko prokazati da si nešto učinio ili rekao i totalitarno društvo te osudilo. Kada je jednoumlje, svatko tko ima drugačije mišljenje ili stavove može se naći pred nišanom i pred obaračem – rekao je Jenkač. Naglasio je da o zlu treba svjedočiti, kako o nacističkom, fašističkom, tako i o komunističkom.

- I civilizirana je Europa svaki totalitarizam deklarirala kao zlo, a primjer imamo i u današnje vrijeme. Ruski totalitarizam napada drugu državu i ima iste elemente i istu filozofiju osvajanja teritorija kao što su bili za vrijeme našeg Domovinskog rata, ali i iste elemente kao što ih je imao Adolf Hitler. Zlo je zlo, treba ga tako detektirati i na isti način osuditi. Ako zaboravimo tko smo, što smo, kakvi su nam korijeni i što nam se događalo u prošlosti, nemamo budućnost. Moramo biti ponosni i prisjećati se jer ako to ne učinimo, ako zaboravimo našu povijest, nestat ćemo – poručio je Jenkač.

Predsjednik novomarofskog ogranka Udruge Hrvatski domobran Zdravko Maltar kazao je da se ne smije šutjeti o zločinu koji se dogodio u Matušinima.

- Postoji ona izreka da je šutnja zlato, ali mislim da onaj koji šuti zapravo izdaje istinu i to si ne smijemo dozvoliti. Ne možemo i ne smijemo šutjeti o ovom i sličnim zločinima, već o njima trebamo glasno govoriti i nikad ih ne zaboraviti, a žrtava se uvijek sjećati– kazao je Maltar.

Galerija slika