NOVI MAROF Jednoglasno usvojen proračun za 2022. godinu - kreću novi kapitalni projekti

Varaždinske vijesti | 28.12.2021. u 18:34h | Objavljeno u Našim krajem

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Novog Marofa održanoj jučer, jednoglasno je usvojen proračun za 2022. godinu.

Kako je najavio gradonačelnik Siniša Jenkač, iduće godine kreće realizacija čak dvadesetak kapitalnih projekata, od kojih su, uz daljnja ulaganja u izgradnju društvene infrastrukture, izdvajanja za obrazovanje i daljnju modernizaciju cesta, najvažniji aglomeracija i cestogradnja.

Tako bi do kraja iduće godine novomarofska obilaznica, projekt od nemjerljivog značaja i koji je u punoj fazi izgradnje, trebao biti završen, a na području Grada kreću izgradnja kanalizacije, odvodnje i vodovoda, projekt vrijedan preko 350 milijuna kuna, izgradnja i proširenje javne rasvjete vrijedna 2,7 milijuna kuna i priprema izgradnje Sportskog centra u Novom Marofu čime se stvaraju novi i kvalitetniji uvjeti za sportaše i rekreativce.

Grad Novi Marof i dalje će ulagati značajna sredstva u obrazovanje. Jedan je od rijetkih koji, unatoč tome što to nije njihova zakonska obaveza, svojim srednjoškolcima osigurava laptope i financira nabavu udžbenika, daje naknade za bebe, sufinancira produženi boravak, stipendira srednjoškolska deficitarna zanimanja i svoje studente, a kako je istaknuo gradonačelnik Jenkač, sa svim tim će i nastaviti, pa će tako samo za obrazovanje iz svog proračuna izdvajati 10,3 milijuna kuna.

– Od ove godine dodjeljujemo i stipendije svim našim studentima pri čemu su jedini uvjet ocjene. Sa svim ovim ulaganjima nastavljamo i dalje kako bismo stvorili mlade, obrazovane i sposobne mlade ljude koji će danas-sutra biti konkurentni na tržištu rada – naglasio je Jenkač.

Na sjednici Gradskog vijeća donesen je i Urbanistički plan uređenja, a gradonačelnik Jenkač pojasnio je kako se ovim strateškim dokumentom osigurava razvoj Novog Marofa za sljedećih 50 godina.

Riječ je o sveobuhvatnom projektu izrade novog urbanističkog plana centralnog naselja Novi Marof i kontaktnih zona na kojem se radi već dvije godine, a zahvaljujući njemu, povećat će se izgradivost pojedinih građevinskih područja i sadržajno će se prenamijeniti jedan veliki kompleks.

– Radi se o 33 tisuće kvadrata bivšeg pogona Levi's, koji je u privatnom vlasništvu Varteksa i kojeg smo prenamijenili u stambeno-poslovnu zonu – rekao je gradonačelnik dodavši kako će ovom prenamjenom stanovnici Novog Marofa u budućnosti dobiti novi stambeno - poslovni i društveni kompleks, na kojem je predviđen široki spektar mogućnosti gradnje, kao što su škola, vrtić, dom za starije i nemoćne, zgrade i tako dalje.

Kako je naglasio Jenkač, ovo će biti pravi mali grad koji će se naslanjati na centar, budući sportski park i buduću spojnu cestu, a s izgradnjom trgovačkih centara, cijela će se priča zaokružiti.

– Kroz urbanistički plan omogućit ćemo izgradnju i stvorit ćemo osnovne planske uvjete bez kojih investitori ne mogu ništa zbog čega mislim da je to jedan od najvažnijih strateških dokumenata koje smo donijeli u zadnje dvije godine – naglasio je Jenkač.

Grad Novi Marof i dalje će ulagati u razvoj poduzetništva, a kako je istaknuo gradonačelnik Jenkač, s obzirom na interes za kupnju zemljišta u Poduzetničkoj zoni „Novi Marof – Ključ” zbog čega je raspisan natječaj o njihovoj prodaji, na području Grada uskoro bi mogle krenuti i nove investicije i zapošljavanja.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donesena je odluka o dodjeli zahvalnica Grada Novog Marofa koje će pripasti hrvatskim braniteljima Damiru Ključariću, Nenadu Šanteku, Darku Đurinu, Miroslavu Ipši, Franji Fijačku, Mirku Mikulčiću, Ivanu Piskaču i Draženu Klariću posthumno zbog njihovih osobnih doprinosa u obrani hrvatskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti te Kulturno-umjetničkom društvu „Marof” koje je svojim dugogodišnjim djelovanjem ostavilo neizbrisiv trag u očuvanju kulturne baštine novomarofskog kraja i prenošenju nematerijalne baštine na djecu i mlade.