Novi Marof broji višak: Ukupno se proračun povećava za 18,2 milijuna kuna

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Novi Marof broji višak: Ukupno se proračun povećava za 18,2 milijuna kuna Foto: Grad Novi Marof

Na sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa u srijedu, između ostalog, prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

– Ostvarili smo značajna sredstva i višak u prošloj godini, što se pokazalo dobrim u ovoj, specifičnoj godini. Sada to možemo utrošiti za nastavak projekata, a da se ne moramo kreditno zaduživati – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač i podsjetio na projekte dogradnje dječjeg vrtića, sanaciju odlagališta Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta.

novi_marof_vijece_15-07-2020_5.JPG

S obzirom da sve planirane i započete investicije u 2019. godini nisu izvršene u planiranim iznosima, neutrošena sredstva raspodijeljena su izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu. Ukupno se proračun povećava za 18,2 milijuna kuna i iznosi 110,11 milijuna. Ponajviše je to zbog spomenutog ostvarenog viška, kao i investicija koje nisu realizirane u 2019 godini, već će se izvršiti u 2020, te povećanih prihoda EU sredstava za 5,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podnio je izvješće o radu u razdoblju od srpnja do prosinca 2019. godine. Istaknuo je samo dio od mnogih aktivnosti vezanih uz kapitalne projekte i investicije na području grada.

– Važno je istaknuti da smo prije nekoliko dana potpisali ugovor za početak gradnje istočne obilaznice, što je velik uspjeh – rekao je Jenkač zahvalivši resornom ministru Olegu Butkoviću, Hrvatskim cestama i svima koji su sudjelovali u pripremi projekta dodavši da su značajna sredstva koje državne i tvrtke s područja Varaždinske županije ulažu na području Grada Novog Marofa.

novi_marof_vijece_15-07-2020_1.JPG

Gradonačelnik je u izvješću naveo završene radove na modernizaciji i asfaltiranju 11 nerazvrstanih cesta, sanaciju na nerazvrstanim cestama na području grada te izradu prilaza buduće gradske ceste Remečica ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Dovršena je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti u Podevčevu vrijedna 292 tisuće kuna, a Hrvatske vode sufinancirale su 60 posto troškova.

Dovršena je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Oštričke ulice u Novom Marofu. Izdana je lokacijska dozvola, a u tijeku je izrada parcelacijskog elaborata i rješavanje preostalih imovinsko-pravnih odnosa. Izrađena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju spojne ceste od županijske ceste ŽC 2109 do križanja na budućoj obilaznici Novog Marofa.

Završen je nogostup u Grani, uređeno je parkiralište i prilaz kod Društvenog doma u Gornjim Podrutama te kod Društvenog doma Oštrice. Uređeno je parkiralište u Mađarevu, a u narednom razdoblju taj se prostor planira urediti kao igralište sa igralima/spravama za djecu i odrasle.

Završena je 1. faza izgradnje javne rasvjete u dijelu Štuk, dok će se tijekom 2020. godine nastaviti izvođenje radova na rekonstrukciji u preostalim ulicama naselja Novi Marof – dio Štuk.

novi_marof_vijece_15-07-2020_2.JPG

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju groblja u Novom Marofu. Kreće se i sa sanacijom i zatvaranjem odlagališta neopasnog otpada Čret, a radi se i na projektu izgradnje reciklažnog dvorišta.

U tijeku je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića u Novom Marofu, a završena je i energetska obnova zgrade.

Dovršeni su radovi na adaptaciji društvenih domova u Orehovcu, Sudovcu i Završju Podbelskom, a nastavljeno je ulaganje u utvrdu Grebengrad.

Što se tiče Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu za koji je Grad Novi Marof izdvojio 3,3 milijuna kuna, većina predviđenih investicija izvršena je u cijelosti, odnosno u obimu u kojem je to bilo moguće učiniti s obzirom da se radi o investicijama koje se protezu na više godina. One koje nisu izvršene ili su u tijeku, realizirat će se u 2020. godini.

novi_marof_vijece_15-07-2020_3.JPG

Za realizaciju Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2019. godini utrošeno je 3,5 milijuna kuna.

Na sjednici se našla i točka izmjena i dopuna programa građenja komunalne infrastrukture za 2020. godinu.

Prvotnim programom je bilo određeno da se 20,6 milijuna kuna koristiti za građenje komunalne infrastrukture te 17,4 milijuna za izgradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, tj. ukupno 38 milijuna kuna. Izmjene i dopune potrebne su jer će se pojedine investicije realizirati u većem ili manjem obimu no što je bilo predviđeno, a planirane su i neke dodatne. Slijedom toga, umjesto prvobitno planiranih 38 milijuna kuna izmjenama i dopunama predviđa se ukupno 38.137.500 milijuna kuna.

novi_marof_vijece_15-07-2020_4.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.