Ugovor su danas potpisali Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, i Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Foto: Grad Varaždin

Nova tržnica u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 3.12.2020. u 15:03h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, i Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika, u gradskoj su vijećnici danas potpisali ugovor o pravu građenja za novu tržnicu koja će biti uređena u POS naselju u Jalkovečkoj ulici.

- Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad pripremila je projekt - Domaći plac, nove mini zelene tržnice u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu, koja će stanarima ovoga naselja omogućiti kupnju svježih, domaćih poljoprivrednih proizvoda. LAG Sjeverozapad jedina je lokalna akcijska grupa u našoj zemlji koja je pokrenula ovakav projekt kojim lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava novi kanal za plasman njihovih proizvoda - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik ove, jedne od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji.

Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad osigurala je iz Podmjere 19.3 više od pola milijuna kuna za provedbu ovoga projekta koji će realizirati s Lokalnom akcijskom grupom Izvor, čije je sjedište u Ludbregu. Ove dvije lokalne akcijske grupe će kroz provedbu projekta suradnje urediti zelene tržnice, odnosno prodajna mjesta na kojima bi se proizvođačima hrane omogućila prodaja domaćih i svježih poljoprivrednih proizvoda.

Nova će mini zelena tržnica s 12 prodajnih mjesta biti uređena na 119 četvornih metara, u POS naselju kod Sveučilišta Sjever, koje je prepoznato kao najbolja lokacija za prodaju domaće hrane. LAG Sjeverozapad će na ovaj način stanovnicima ovoga naselja omogućiti lakšu dostupnost lokalno proizvedene, svježe i zdrave hrane, te ih potaknuti da više cijene i kupuju poljoprivredne proizvode lokalnih proizvođača, čime će poduprijeti lokalnu ekonomiju i ruralni razvoj na području Varaždinske županije.

-Zahvaljujući ovoj suradnji s Lokalnom akcijskom grupom - Sjeverozapad stanari POS naselja u Jalkovečkoj dobit će sredinom sljedeće godine tržnicu. POS naselje zapravo funkcionira kao mali grad unutar grada, a zahvaljujući projektu - Domaći plac, njegovi stanovnici će za nekoliko mjeseci moći ovdje moći kupiti domaće, kvalitetne poljoprivredne proizvode lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Potražnja za domaćom, lokalno proizvedenom hranom sve je veća, stoga je - Domaći plac, projekt koji će im omogućiti da lakše i jednostavnije kupe takve proizvode, dok će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da uspješno plasiraju svoje proizvode - naglasio je Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Na potpsivanju ugovora, na kojem su bili i Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor, mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer LAG-a Sjeverozapad i dr. sc. Tomislav Bogović, pročelnik Upravnog odjela upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina, istaknuto je kako je LAG Sjeverozapad ove godine za ruralni razvoj na svom području dodijelio čak 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ugovore je ovjerila javna bilježnica Rankica Benc.