Neodržavanje spomen obilježja u Ivancu: Hitno potrebno uređenje

Varaždinske vijesti | 30.5.2019. u 07:00h | Objavljeno u Našim krajem

Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održao je svoju četvrtu ovogodišnju sjednicu na kojoj se raspravljalo o brojnim temama. U uvodnom dijelu analizirale su se provedene aktivnosti u proteklih mjesec dana, te je izraženo zadovoljstvo organizacijom i provedbom, a nadasve odazivom na 5. memorijal sjećanja na Josipa Magaša u Prigorcu, te na 5. memorijalni planinarski pohod sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje grada Ivanca.

U organizaciji događanja sudjelovale su kolege iz HVIDR-e Ivanec, te Udruge građana Prigorec i Planinarskog kluba Ivanec. Također, zadovoljstvo je izraženom provedbom programa predavanja u školama na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, kojih je u protekla dva mjeseca odrađeno pet širom županije, do završetka školske godine još će se održati u dvije osnovne škole, a prvo od njih u četvrtak u ivanečkoj.

Raspravljalo se i o inicijativi za imenovanjem škola u Gačicama, Jerovcu i Prigorcu po Draženu Šešetu, Stjepanu Vusiću i Josipu Magašu, te utvrđeno kako se u toj aktivnosti sve odvija po predviđenom planu. Vezano na dokumentarni film o ulozi hrvatskih branitelja i mještana s područja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu plan je da se sve planirano na području Ivanca i okolice snimi do kraja lipnja.

Nakon toga će se posjetiti istočna i zapadna Slavonija, srednja i južna Dalmacija i još neke lokacije, gdje će se na autentičnim lokacijama snimiti kadrovi s hrvatskim braniteljima, članovima UDVDR Ogranak Ivanec, sudionicima nekih ključnih akcija tijekom Domovinskog rata.

Nadalje, potvrđeno je sudjelovanje Ogranka Ivanec na Županijskim sportskim susretima dragovoljaca i veterana u subotu u Trnovcu Bartolovečkom i određene ekipe, kao i na ljetnom programu Kursilja u Emausu na otoku Krapnju kod Šibenika.

Razgovaralo se i o stanju spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu, koji je ocijenjeno nezadovoljavajućim, što su, uz građane koji šalju fotografije udruzi, primijetili i gosti na nedjeljnom pohodu.
Naime, spomenik je na mnogim mjestima derutan, prljav, u vodi ima smeća, ne rade svijetla na nekim stupovima i drugo, te je donesen zaključak da se uputi dopis Gradu Ivancu i vidi što se može napraviti da se izbjegne daljnje propadanje spomen obilježja.

- Ogranak Ivanec je i ranije obavještavao nadležne o potrebi uređenja spomen obilježja, no nikada nije bila tako loša situacija, te je potrebno nešto napraviti. UDVDR Ogranak Ivanec svojedobno je prvi, još 1998. godine, dao organiziranu inicijativu za izgradnju spomen obilježja u Ivancu. Prilikom izgradnje je od Ministarstva hrvatskih branitelja po natječaju dobio 160.000 kuna koji su uplaćeni izvođaču radova, i kao takav, zajedno s kolegama iz HVIDR-e i Hrvatskog časničkog zbora Ivanec i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, nemjerljivo doprinio tome što Ivanec danas ima respektabilno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, čije je stanje, na žalost, u zadnje vrijeme sve gore - istaknuto je na sastanku.

- I to je, naravno uz puni respekt prema kolegama kojima je posvećen i njihovim obiteljima, glavni razlog da se više i inicira njegovo konstantnije i kvalitetnije održavanje -  također je navedeno.

Analizirano je zatim financijsko izvješće koje je zadovoljavajuće, rečeno je, iako se još čekaju rezultati prijava programa na neke natječaje. Pod točkom razno istaknuta je kvalitetna suradnja s Centrom za socijalnu skrb, pa je tako u posljednjih nekoliko dana inicirana pomoć nekolicini hrvatskih branitelja slabijeg imovnog stanja, koje je Centar za socijalnu skrb Ivanec posjetio i u skaldu sa zakonskim mogućnostiam najavio pomoć. Izražena je tim povoodm zahvala na kvalitetnoj suradnji i pomoći u rješavanju dijela problema braniteljske populacije. Na kraju sjednice je za pomoć u radu i osobni angažman, Marijan Vusić uručio Zahvalnicu Mladenu Piskaču.

Označeno u