Nekima atrakcija, a drugima štetočina: Zbog dabrove brane voda prijeti cesti i željezničkoj pruzi

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.1.2021. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Životinje koje su krajem 19. stoljeća izumrle na području Hrvatske, prije 20-ak godina ponovno su unesene i danas “vladaju” brojnim potocima i rijekama u Varaždinskoj županiji, ali i šire. Tako uz potoke i rijeke možemo vidjeti ogoljena, srušena i nagrižena drveća, a glavni krivaca za to je dabar, nekima atrakcija i potencijal za turizam, a drugima velika štetočina.

U novomarofskom mjestu Podrute, točnije na granici naselja Kamena Gorica i Donje Makojišće uz potok Vranšćak stanovnicima upravo dabar stvara probleme. Osim što je područje uz potok poplavljeno zbog brana koje su dabrovi napravili mještani se bune da im štete rade i na usjevima kojima se hrane, ali najviše su zabrinuti zbog pruge Zagreb-Varaždin i vrlo prometne državne ceste DC 24 Zabok-Novi Marof. Kako kažu mještani dabrovi su napravili brane pa svako malo voda iz potoka plavi oranice i postaje prijetnja cesti i željezničkoj pruzi čiju šljunčanu podlogu sve više odnosi voda. Zbog toga bi cesta mogla još više slegnuti, a također i tračnice.

- Manje nas brine porušeno i osušeno drveće uz cestu ili pak pojeden kukuruz i pšenica. Problem je voda koja u kišovitom razdoblju prelazi preko ceste te se većinom kroz godinu zadržava s jedne i druge strane ceste i pruge. To znači da je cijelo vrijeme to područje vlažno - kažu nam supružnici Česi koji žive nedaleko od samog mjesta gdje voda često plavi cestu. Isto kažu i u obitelji Budinski te dodaju da ni poljski put više nemaju koji je prolazio preko pruge.

- Poljski put je većinom pod vodom i u par navrata su nadležni došli te ga nasipali šljunkom, ali time očito nije riješen problem jer je voda i dalje tu. Već nekoliko godina zbog plavljena ne obrađujemo svoje zemljište. Zvali smo komunalnog redala i nadležni su intervenirali. Čistio se i nekoliko puta potok, ali su se dabrovi vratili i sada opet imamo jezerce kraj ceste i po našim njivama - kaže sugovornica Budinski.

Slažu se mještani naselja Podrute da ima i gorih problema, ali plavljenje ceste i pruge traje već više godina.

Što kažu nadređeni u čijoj je ingerenciji cesta i pruga i može li se izmjestiti dabar čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci