Nastavljena suradnja topličkog DVD-a i vatrogasaca iz Velike Britanije

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.3.2020. u 11:01h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždinske Toplice održalo je redovnu godišnju skupštinu na kojoj je bilo riječi o prošlogodišnjim aktivnostima DVD-a, a najavljeno je i da će vatrogascima u Varaždinskoj županiji, zahvaljujući kolegama vatrogascima iz Velike Britanije uskoro biti donirana oprema.

Zapovjednica DVD-a Marinela Belavić izvijestila je o prošlogodišnjim aktivnostima članova Društva i navela kako je bilo 18 intervencija na području grada Varaždinskih Toplica te 69 usluga koje su vatrogasci pružili građanima, zatim četiri javne vježbe te četiri dežurstva i osiguranja, a kada se tome dodaju ostale aktivnosti društva, dolazi se do podatka da je protekle godine u DVD-u odrađeno više od 8.600 dobrovoljnih radnih sati.

Ono što je posebno obilježilo prošlu godinu je proslava 130 godina rada i djelovanja DVD-a Varaždinske Toplice, a u slavljeničkoj je godini, između ostalog, nabavljena vatrogasna oprema. Istaknuto je i kako su drugu godinu zaredom članovi DVD-a zastupali Republiku Hrvatsku na svjetskom prvenstvu vatrogasnog sporta u ruskom Saratovu. Najveći uspjeh postigla je ženska ekipa seniorki, osvojivši ukupno 7. mjesto. Žene A nastupile su i na županijskom natjecanju gdje su osvojile 3. mjesto te se tako plasirale i na državno natjecanje.

Zapovjednica Belavić čestitala je i zahvalila svim vatrogascima koji su pružili veliku i nesebičnu pomoć braneći svoja, ali i susjedna područja, sudjelujući u brojnim akcijama.

- Prošlu godinu obilježio je naš veliki jubilej i to nam daje nadu u bolje sutra, ali je vidljivo da gubimo broj članova iz godine u godinu, stoga moramo više snage uložiti u njihovo okupljanje. Bez obzira na sve, sa sigurnošću mogu reći da naši građani mogu mirno spavati jer su članovi DVD-a Varaždinske Toplice uvijek spremni pomoći - kazala je Belavić.

Nakon redovne godišnje Skupštine odrađen je i završni dogovor s prijateljima iz Velike Britanije oko donacije vatrogasne opreme koja stiže u Varaždinsku županiju krajem ožujka. Dolazak vatrogasnih kolega Kevina Ruanea i Granta Smitha iz Velike Britanije nastavak je 20-godišnje suradnje topličkih vatrogasaca, ali i cijele Varaždinske županije s britanskim kolegama.

U sklopu te suradnje dosad je na ove prostore dopremljeno 10-ak različitih vozila i mnoštvo različite specijalističke opreme, uz organizirane programe edukacije, kako u Hrvatskoj, tako i u Velikoj Britaniji. Organiziran je i njihov posjet svim DVD-ima kojima su do sada donirali opremu pa su se gosti uvjerili kako se ta oprema koristi i koliko je ona potrebna za obavljanje vatrogasne službe. Posjetili su DVD-e s područja Grada Varaždinskih Toplica, Ludbrega, Martijanca, Malog i Velikog Bukovca, Hrženice, Svetog Đurđa, Trnovca i Legrada.

Ovogodišnji program suradnje britanskih vatrogasaca u Varaždinskim Toplicama također ima i poseban značaj u daljnjem jačanju suradnje i dogovaranju novih projekata vezanih uz donacije vatrogasne opreme i vozila te uz programe edukacije.

Posjetom uredu gradonačelnice Grada Varaždinskih Toplica Dragice Ratković, definirani su detalji oko isporuke vatrogasne opreme. Ratković je potvrdila da Grad staje iza svojih vatrogasaca te preuzima troškove organizacije i dopreme kako bi se dodatno opremila prvenstveno društva s područja grada, ali i ostala prijateljska društva s područja županije i šire.

- Ako će se sve odvijati prema planu, a mjere opreza vezane uz virus COVID 19 to dozvoljavale, oprema bi trebala stići već krajem ožujka - kažu iz Društva.

Galerija slika