Nastavljena međunarodna suradnja DVD-a Karlovec Ludbreški

Varaždinske vijesti | 14.2.2017. u 14:53h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ već više od 20 godina gaji međunarodnu suradnju, kako na razini same Zajednice, tako i na razini pojedinih DVD-ova koji su sve jače povezani s vatrogasnim organizacijama iz drugih zemalja.

DVD Karlovec Ludbreški tako već niz godina blisko surađuje s nekolicinom DVD-ova iz sjeverne Hrvatske, a prošle je godine prvi put napravljen iskorak izvan granica Lijepe naše. Naime, znatan broj mještana Karlovca Ludbreškog se u prošlom stoljeću u potrazi za poslom zaustavio u Sloveniji, u tamošnjim rudnicima i drugim tvrtkama, a najveći broj ih se smjestio u okolici Trbovlja. Veze između dva kraja i dalje su jake, a osnažene su prošlogodišnjim posjetom predstavnika PGD-a Dobovec iz Gasilske zveze Trbovlje članstvu DVD-a Karlovec Ludbreški. Posebno valja istaknuti obitelj Kuharić čiji članovi čine značajan oslonac u oba dobrovoljna vatrogasna društva.

Daljnjem jačanju ove suradnje svakako će doprinijeti i dvodnevni posjet izaslanstva DVD-a Karlovec Ludbreški slovenskom društvu u Dobovcu, u sklopu kojeg je 11. veljače održana godišnja sjednica Skupštine ("Občni zbor") PGD-a Dobovec. U ime domaćina goste je pozdravio predsjednik PGD-a Ladislav Hvala, poželjevši im dobrodošlicu u njihov kraj. U ime gostiju pozdrave je uputio predsjednik Društva Krunoslav Turković, koji je uz razmjenu prigodnih poklona zahvalio na doniranoj opremi prilikom prošlogodišnjeg posjeta slovenskog izaslanstva DVD-u Karlovec ludbreški, izrazivši želju za nastavkom suradnje obaju društava u smislu razmjene iskustava i međusobnog pomaganja. Gostima iz Hrvatske pritom se posebno obratila načelnica Općine Trbovlje odnosno „županja“ Jasna Gabrič, pohvalivši uspostavljenu međunarodnu suradnju i pozvavši na daljnje jačanje veza.

Tijekom dvodnevnog posjeta domaćini su svojim gostima pokazali vrh Kum (1220m) do kojeg jedina planinska cesta vodi kroz sam Dobovec. Na vrhu su gosti iz Hrvatske mogli vidjeti planinarski dom, radijski odašiljač te tamošnju crkvu svete Neže. Organiziran je potom obilazak Gasilskom zavodu Trbovlju odnosno njihovoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. Najzanimljiviji dio opreme bila je svakako 32-metarska autoljestva nabavljena prije svega nekoliko mjeseci, u kojoj su se na kraju posjeta gosti iz Hrvatske i njihovi domaćini imali prilike „provozati“ te upoznati Trbovlje i okolni kraj s 30-tak metara visine.