Nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama Foto: Grad Varaždinske Toplice

Nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 12.10.2021. u 19:29h | Objavljeno u Našim krajem

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, tijekom listopada i studenog nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama koje provodi Arheološki muzej u Zagrebu s ciljem sanacije istražene arhitekture i prezentacije dijela rimskog naselja Aquae Iasae.

Dosadašnja istraživanja potvrdila su da je riječ o jedinstvenom i izuzetno vrijednom lokalitetu koji je značajan ne samo za prostor Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i za hrvatsku, ali i europsku kulturnu baštinu.

varazdinske_toplice_arheoloski_lokalitet_12102021_1.jpg

Veliko zadovoljstvo zbog nastavka radova istaknula je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Jako mi je drago što se radovi na ovom značajnom lokalitetu nastavljaju. Dosad je otkriveno više od 50 kamenih spomenika koji pokazuju da je ovo naše područje bilo izrazito razvijeno i popularno u vrijeme Rimskog Carstva. Ovaj arheološki park je jedinstven i ima izuzetnu kulturnu i turističku vrijednost kako za naš Grad, tako i za cijelu Županiju – naglasila je Ratković.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se na ovom mjestu u doba Rimskog Carstva nalazilo lječilište i vrlo popularan kultni centar, a novi nalazi ukazuju i na intenzivni religijski život, štovanje raznih božanstva, a postoji i mogućnost da se na tom mjestu nalazilo i proročište. Uz to, pronađeno je i 18 tisuća rimskih kovanica koje su posjetitelji svetišta ubacivali kao zavjetne darove nadajući se ozdravljenju.

varazdinske_toplice_arheoloski_lokalitet_12102021_2.jpg

Još jedna potvrda velikog značaja ovog lokaliteta je činjenica da je jedan od rijetkih koje Ministarstvo kulture i medija kontinuirano financira.

– Izuzetno je zadovoljstvo što je i nadležno Ministarstvo prepoznalo veliku važnost našeg lokaliteta, a vjerujem da ćemo zahvaljujući daljnjim radovima i prezentaciji vrijedne rimske arhitekture biti još više prepoznati kao lokacija bogate kulture i povijesti – zaključila je gradonačelnica.

Kako je pojasnila arheologija Dora Kušan Špalj iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, istraživanja su dovršena 2017. godine, a svi daljnji radovi usmjereni su na sanaciju i prezentaciju sačuvane rimske arhitekture.

– Zbog specifičnog prostora u kojem neprestano izvire termalna voda riječ je o vrlo kompleksnim radovima, a na cijelom prostoru svetišta provode se i radovi na drenaži kako bi se spriječio štetni učinak termalne i oborinske vode i specifični konzervatorsko-restauratorski radovi s ciljem što boljeg očuvanja pronađenih dijelova arhitekture – kazala je Kušan Špalj.

Predviđeni radovi na prostoru svetišta obuhvaćaju dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidovima, izvorišnom bazenu i opločenju kako bi se realizirala cjelovita muzeološka prezentacija prostora, a nalazi prezentirali na suvremen način.

Trenutno su u tijeku radovi na izvorišnom bazenu, sanaciji zidova hramova i trijemova, a vraća se i kameno opločenje oko izvorišta. Dosada su vraćene ploče u sjevernom i istočnom dijelu, tijekom listopada i studenog bit će vraćene i one u jugoistočnom dijelu opločenja, a do kraja godine planiran je dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidovima zapadnog trijema.

varazdinske_toplice_arheoloski_lokalitet_12102021_3.jpg