Nastavlja se obnova sjevernog zida utvrde Grebengrad u Mađarevu

Varaždinske vijesti | 10.3.2022. u 16:47h | Objavljeno u Našim krajem

Obnova utvrde Grebengrad u Mađarevu, jedne od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa, nastavljena je i u ovoj godini, a jučer je potpisan još jedan ugovor o izvođenju radova.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa temeljita obnova utvrde Grebengrad provodi se već niz godina.

Novi ugovor vrijedan oko 310.000,00 kuna potpisali su novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i direktor Novokoma Marinko Hođa, a riječ je o nastavku radova na sjevernom zidu utvrde.

Ministarstvo kulture u Grebengrad godišnje ulaže oko pola milijuna kuna, a Grad do 300.000,00 kuna i zahvaljujući tim ulaganjima promjene su već vidljive, ističe gradonačelnik Jenkač.

- Ovu najveću srednjovjekovnu utvrdu na sjeveru Hrvatske posljednjih godina doslovno dižemo iz pepela, što svakako i zaslužuje, a cilj nam je sačuvati njezin osnovni oblik. Polako, ali sigurno radovi napreduju i već se sada ima što vidjeti, a u narednim godinama obnove utvrde kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda. Vjerujemo da će, kad svi radovi budu gotovi, ova utvrda biti naš novi turistički adut kojim će se moći ponositi i Grad Novi Marof i cijela Varaždinska županija, ali i Hrvatska – istaknuo je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Radovi koje će narednih dana obavljati djelatnici novomarofske tvrtke Novokom trebali bi biti završeni do kraja ovog mjeseca.