Nakon maskica, paketa i šunkica, građanima u potrebi u Lepoglavi dostavlja se i topli obrok Foto: Grad Lepoglava

Nakon maskica, paketa i šunkica, građanima u potrebi u Lepoglavi dostavlja se i topli obrok

Varaždinske vijesti | 26.4.2020. u 19:20h | Objavljeno u Našim krajem

Odazvavši se na poziv Varaždinske županije koja je u suradnji sa Županijskim društvom Crvenog križa i Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije pokrenula jedinstvenu inicijativu radnog naziva "Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja", lepoglavski Stožer civilne zaštite koordinira još jednom humanitarnom akcijom na svom terenu.

>> Županija pokrenula projekt dostave obroka najugroženijim stanovnicima, jedinstven u Hrvatskoj

- Radi se o dostavi toplih obroka osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja kojih je na županijskom području oko 600, a na području naše Lepoglave 30-ak. Kako bi se logistički moglo osigurati pripremanje tolikog broja obroka, aktivirane su školske kuhinje u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu koje uslijed situacije s koronavirusom ne rade. Bolje da ih iskoristimo nego da čekamo neka bolja vremena. Inicijativom u Lepoglavi koordinira Stožer civilne zaštite, a dostavu vrše vatrogasci gradskih dobrovoljnih društva kao i volonteri Crvenog križa. Iako će inicijativa trajati za vrijeme krize, nisu svi građani u mogućnosti otići u nabavu tako da je i ova inicijativa nešto što će im svakako olakšati ovo izazovno vrijeme – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

Dodao je Kovač kako je ovo još jedna akcija u nizu koja se provodi na širem gradskom području u kojoj sudjeluju vatrogasci i drugi volonteri te kako svim tim ljudima pomaganje nije strani pojam. Podsjetio je pritom kako je lepoglavski Stožer u suradnji sa širom lokalnom zajednicom osigurao nabavku i distribuciju maskica, podjelu prehrambeno-higijenskih paketa za građane u riziku od siromaštva, ali i dovoljnu količinu šunkica za umirovljenike uoči Uskrsa.

lepoglava_dostava_hrane_25-04-2020_2.jpg

Podjela toplih i nutricionistički kvalitetnih obroka započela je u subotu kad je na kućni prag 32 osobe sa šireg gradskog područja stigla ekipa volontera koji će idućih dana obilaziti svoje sugrađane. Osobe koje su uključene u inicijativu odabrane su po jasnim kriterijima, odnose se na one slabijeg imovinskog stanja, nepokretne, slabo pokretne, teško bolesne ili one koje žive u staračkim samačkim domaćinstvima. Za sve njih je ovo izazovno epidemiološko doba pandemije kao i niz mjera koje se trenutno provode na sve te ljude ostavilo dodatne otežavajuće okolnosti.

- Vjerujem da će ova inicijativa mnogima od naših sugrađana u nepovoljnom položaju ipak pokazati kako ih se nije zaboravilo i kako su važan dio naše lokalne zajednice. Nemojmo zaboraviti da se razvijenost bilo koje zajednice može vrlo lako pratiti kvalitetom života najranjivije skupine građana u toj lokalnoj zajednici. Hvala svima koji su se uključili i koji aktivno pomažu ovu inicijativu – zaključio je Kovač.

lepoglava_dostava_hrane_25-04-2020_1.jpg

Označeno u