Dožupan Alen Kišić, Branka Makšan, Nina Begičević Ređep i Zvonko Šamec

Najseoska žena 2016. godine zna peći kolače, ali i baratati pištoljem

| 14.10.2016. u 13:08h | Objavljeno u Našim krajem

- Jako sam iznenađena i ponosna i to mi jako puno znači, ali moram reći kako tu nagradu ne smatram samo svojom već nagradom udruge žena Trnovečko srce. One ju jednako zaslužuju kao i ja, a jedan dio zaslužuje i moja obitelji i naravno naša cijela općina - kazala je Branka Makšan (53) iz Trnovca nakon što je doznala kako je upravo njoj Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije ove godine povodom Svjetskog dana seoskih žena dodijelilo priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu" za 2016. godinu.

Žena, majka i domaćica

Branka Makšan inače je predsjednica udruge Trnovečko srce, a zaposlena je kao zaštitarka u jednom velikoj zaštitarskoj tvrtki.

- U prvom redu ja sam žena, majka i domaćica. Slobodno vrijeme iskorištavam za izradu ručnih radova, oslikavam staklo, pišem igrokaze, organiziram razna događanja u našem kraju, ali s obzirom da radim i kao zaštitarka znam i borbene vještine i baratati pištoljem - kazala je Branka Makšan istaknuvši kako su se u udruzi najviše posvetili izradi zaštićenog proizvoda trnovečke makovnjače.

zene trnovec1

Inače, Povjerenstvo za ravnopravnost priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu" dodjeljuje od 2006. godine, s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive. Ove godine predloženo je ukupno osam kandidatkinja/udruga koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama, a predsjednica je Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske Nina Begičević Ređep kazala je kako je između pristiglih prijava bili jako teško odlučiti o pobjednici.

Sve kandidatkinje zaslužile priznanje

- Ovo je već 10. godina kako dodjeljujemo priznanja i sastanak Povjerenstva na kojem smo odlučivali o pobjednici trajao je tri sata. Čitali smo materijale i pokušavali vrednovati doprinose i postignuća koje te žene daju ruralnom životu. Imamo u natječaju propisane kriterije i to su prije svega doprinos društvu, doprinos zajednici, očuvanje tradicijske baštine, inovativnost i kreativnost u ruralnim sredinama i podizanje kvalitete života. To su ti kriteriji po kojima biramo kandidatkinje, ali uvijek je teško jer su sve svojim radom zaslužile priznanja - kazala je Nina Begičević Ređep dodavši kako se Povjerenstvo ove godine odlučilo dodijeliti dva priznanja.

Tako je uz Branku Makšan priznanje dobila i udruga Udruga žena Kelemen, a priznanja im je dodijelio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

zene kelemen

- Ovo je lijepa tradicija kojom odajemo priznanje vrijednim ženama koje osim uobičajenog posla, rade još puno toga za zajednicu kroz udruge ili projekte i tako oplemenjuju život u svojoj sredini - kazao je Kišić te podsjetio na izreku jedne američke spisateljice “kako žene uzorna ponašanja nikad ne uđu u povijest”.

- Mislim da je ovo itekako suprotno od toga i mi želimo da ove vrijedne žene uđu u povijest Varaždinske županije i svake ćemo se godine im truditi odavati priznanje, jer postoji potreba da im se to priznanje oda, a Svjetski dan seoskih žene koji se obilježava 15. listopada pravo je vrijeme za to - zaključio je Kišić.

Označeno u