Najkreativnija ruralna žena je Alenka Vukalović iz Oštrica

| 14.10.2015. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem

- Sretna sam i iznenađena što sam baš ja dobitnica ove nagrade. Priznanja uvijek dobro dođu i trebaju mi u projektu kojim se bavim. Kreativna sam u svojim područjima, bavim se modom, i majka sam. Voditeljica sam Udruge Oreh i radionice koja je polučila dobre rezultate. Cilj je da tkaninu od konoplje izvučemo iz ormara i da je oplemenimo da ne ode u zaborav, jer ta je tkanina oblačila i hranila i naše bake i zaista bih željela da dobije novu priliku. Ruralna žena je često neshvaćena i neprihvaćena i zbog toga treba uložiti puno više energije u posao koji obavlja da bi uspjela, no treba ustrajati. – kazala je Alenka Vukalović, iz Oštrica, nagrađena kao najkreativnija žena ruralne sredine u Varaždinskoj županiji.

Po zanimanju je modna stilistica i tkalački dizajner. Završila je i autorsku umjetničku školu slikanja na Agori kod prof. Dina Trtovca, a titulu joj je u konkurenciji još devet kandidatkinja i udruga žena dodijelilo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije u povodu ovogodišnjega Svjetskog dana seoskih žena, 15. listopada .

Udruga Oreh osnovala je prvo socijalno poduzetništvo za proizvodnju domaćih kolača po starim recepturama u Varaždinskoj županiji, bavi se proizvodnjom suvenira od konopljinog platna, uključujući i torbe pa čak i vjenčanice, koje dizajnira Alenka, u Varaždinu ti se suveniri mogu kupiti u prodavaonici suvenira u okviru prostora biskupijskog doma za svećenike u Zagrebačkoj ulici.

Ženska kreativnost u ruralnom životu

Povjerenstvo svake godine organizira dodjelu priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu". Nagrada i priznanja dodjeljuju se od 2006. godine, s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive. Ove godine predloženo je ukupno 10 kandidatkinja odnosno udruga koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama. Na svečanosti u Glazbenoj školi u Varaždinu, održanoj 14. listopada prigodni kulturno-umjetnički program izveli su učenici škole, a nagradu i priznanja za sudjelovanje dodijelili su Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, Nina Begićević Ređep, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Deset kandidatkinja

Zamjenik župana Alen Kišić tom je prilikom naglasio da je to povjerenstvo jedno od najaktivnijih i najboljih povjerenstava u Hrvatskoj i da djeluje kao produžena ruka Županije.

- Vjerujem da je teško bilo odabrati najkreativniju ženu u tih deset životopisa pojedinih žena ili udruga žena koje uz posao i svoju obitelj rade na poboljšanju društvenog života svoje zajednice i svojom kreativnošću potiču razvoj uz očuvanje tradicije i na tome im iskreno čestitam. - istaknuo je zamjenik župana .

Nina Begićević Ređep, objašnjavajući nagradu i priznanja kazala je da se u Varaždinskoj županiji ženska kreativnosti ocjenjuje već devetu godinu za redom, a kandidatkinju za nagradu bira se prema kriterijima kreativnosti i inovativnosti u različitim sferama društvenog života, trajnom utjecaju na pojedinca i zajednicu, očuvanju i poštivanju tradicijske baštine i okoliša, te iznimnoj hrabrosti i ustrajnosti u poboljšaju ruralnog života.

- Ove godine kandidatkinje su bile Udruga žena „Đurđica“ Turčin, Sanja Stručić iz Ludbrega, Marinka Požgaj iz Velikog Bukovca, Biserka Vudrag iz Varaždinskih Toplica, Josipa Fajfar iz Varaždina, Alenka Vukalović iz Novog Marofa, Udruga žena „Kućanke“ iz Varaždina, Danica Prašnjak iz Ivanca, Udruga žena „Kelemen“ te Snježana Franić iz Cerja Tužnog.

Četvrtina žena u svijetu živi u ruralnim područjima

- Najveći problemi ruralnih žena još su uvijek nedovoljno priznat status te njihov doprinos zajednici. Njihov je položaj još uvijek izrazito nepovoljan i u Hrvatskoj i u svijetu. Od 60 do 80 posto žena je proizvođača hrane, a samo 12 posto ima vlasništvo nad zemljom. U svjetskoj populaciji četvrtina žena živi u ruralnim područjima. – kazala je Nina Begićević Ređep.

- Iako su to često i žene koje nisu u radnom odnosu njihove svakodnevne obveze obično počinju već u 5 ili 6 sati ujutro i završavaju oko ponoći. Mi i povjerenstvu za ravnopravnost spolova željeli smo i putem posebnih radionica vidjeti koliki je značaj tih žena te pokušati utjecati da političari i moćnici koji kreiraju državni i županijski te lokalne proračune prepoznaju potencijale ruralnih žena. Nastojat ćemo utjecati na Vladu RH da se na nacionalnoj razini raspiše plan aktivnosti i nacionalni program za poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima. Odgovornost je na svima nama od nacionalne razine do lokalnih i Županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova jer one same ali i zajedno s partnerima utječu ravnopravno na prosperitet svoje zajednice i podižu kvalitetu življenja. – kazala je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.