Najbolji varaždinski maturanti na prijemu kod župana: "Obrazovanje u županiji je na zavidnoj razini!"

vv | 22.7.2022. u 12:25h | Objavljeno u Društvo

Završili su ispiti državne mature u ljetnom roku.

Od 28.451 učenika koji je pristupio polaganju mature, 332 učenika ispite državne mature riješilo je 100 posto. U tih 332, nalazi se i 14 maturanata srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a koji su 100 posto riješili određeni predmet na državnoj maturi, odnosno njih 4 posto od ukupnog broja najboljih. Upravo najbolje od najboljih, predvođenih Amalijom Rafaj Škriljevečki i Viktorom Pijancem, danas su u Županijskoj palači primili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

- Ove školske godine imali smo desetak prijema naših učenika koji su osvojili medalje na raznim međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. Potom prijeme naših državnih prvaka, što u znanju, strukovnim disciplinama, sportu, glazbi, da bi danas imali 14 maturanata, učenika Prve gimnazije Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, varaždinske Strojarske i prometne škole, te Elektrostrojarske škole Varaždin koji su pojedine ispite na državnoj maturi riješili 100 posto. Svi ovi rezultati koje su postigli učenici samo govori o tome koliko je obrazovanje u Varaždinskoj županiji na zavidnoj razini – istaknuo je župan Stričak, podsjetivši kako ni jedna sjednica županijske Skupštine ne prođe bez točke koja je vezana uz razvoj obrazovanja, pa je tako i prva Odluka koju su vijećnici u ovom sazivu prihvatili, bila Odluka o nagrađivanju učenika i studenata.

prijem_maturanti_2.JPG

– Očito je da nismo pogriješili s takvom Odlukom, i da dalje trebamo poticati i nagrađivati naše mlade, njihov trud, rad, marljivost, izvrsnost – zaključio je župan Stričak.

Na njihovom uspjehu učenicima je čestitao i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

- Ovdje su naši ovogodišnji najmaturanti. Možemo reći kako imamo prekrasan balans – sedam prvih rezultata gimnazijalaca i sedam prvih rezultata strukovnih škola. Ne možemo ne istaknuti da imamo najbolje rezultate u matematici, fizici i informatici, predmetima koji su temelj STEM-a, a imamo i jednu univerzalnost, a to je engleski jezik. Naša je želja da ti učenici budu uspješni i na fakultetu te da se jednog dana vrate u županiju – poručio im je pročelnik Huđek.

Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić istaknula je kako je tradicija te škole duga 385 godina, a sudeći prema rezultatima maturanata – pred školom je svjetla budućnost.

Recept za ovakve rezultate prvenstveno su izvrsni učenici s kojima je moguće raditi, a nakon toga motivirani i izvrsni nastavnici. Ova je generacija stvarno odlična, ako gledamo maturante generacijski i nakon svega što su prošli, u principu kao da su sve svoje snage usmjerili na rad, znanje, aktivnosti i projekte – rekla je ravnateljica Banić.

prijem_maturanti_3.JPG

U ime nagrađenih maturanata zahvalila se Amalija Rafaj Škriljevečki.

- Ova školska godina za mene je bila zaista odlična. Prvo sam osvojila brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Zatim prvo mjesto na državnom natjecanju iz astronomije, a sada sam primila i nagradu „Soljačić“, a koju dobiva najbolji maturant s riješenim ispitom iz matematike više razine i fizike. Ujedno sam po riješenosti ispita iz hrvatskog jezika polučila peti rezultat u državi, dok sam engleski riješila 95 posto. Trebalo je izdvojiti vremena, ponekad i zagrijati stolicu, ali imali smo izvrsne profesore kako u školi, tako i u centrima izvrsnosti i zaista smo bili izvrsno pripremljeni i za sama natjecanja, ali i državnu maturu – izjavila je Amalija Rafaj Škriljevečki kojoj je plan upisati studij fizike i astrofizike u Sloveniji.

Njen školski kolega Viktor Pijanec primio je pak nagradu S&T tvrtke, koju dobiva maturant s najbolje riješenim ispitom državne mature iz informatike.

Varaždinska županija najmaturante nagradila je novčanom nagradom u iznosu od 500 kuna.

POPIS UČENIKA KOJI SU POJEDINE ISPITE DRŽAVNE MATURE RIJEŠILI 100 POSTO

 Prva gimnazija Varaždin

Amalija Rafaj Škriljevečki                       matematika A razina i fizika

Viktor Pijanec                                      informatika

Rajna Erjavec                                      engleski jezik A razina

Izidora Mustak                                     engleski jezik A razina

Lovro Rozman                                      engleski jezik B razina

Roko Vugrinec                                      engleski jezik B razina

Druga gimnazija Varaždin

Kaja Blaguški                                       engleski jezik B razina

Elektrostrojarska škola Varaždin

Marta Habijanec                                   engleski jezik B razina

Leon Dreven                                        engleski jezik B razina

Filip Knapić                                          engleski jezik B razina

Paul Novoselec                                     engleski jezik B razina

Gabrijel Uršanić                                   engleski jezik B razina

 

Strojarska i prometna škola Varaždin

Aleksandar Fajtović                              engleski jezik B razina

David Petric                                         engleski jezik B razina