Najavljena sanacija klizišta u Lepoglavskoj Vesi i Zlogonju Foto: Grad Lepoglava

Najavljena sanacija klizišta u Lepoglavskoj Vesi i Zlogonju

Varaždinske vijesti | 15.2.2021. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na području Grada Lepoglave u proteklih je 10-ak godina na brojnim lokacijama došlo do klizanja tla. Uz privatnu imovinu građana, tom je prigodom došlo do oštećenja gradske komunalne infrastrukture, poglavito lokalnih prometnica koje su postale opasne za kretanje što je smanjilo mobilnost građana.

U tom je razdoblju Grad Lepoglava ulažio znatna financijska sredstva za sanaciju nastalih klizišta. Ta će se ulaganja nastaviti i u ovoj godini. Naime, u planu je sanacija klizišta u Mjesnom odboru Lepoglavska Ves na području zvanom Tranjak te u Mjesnom odbor Zlogonje na području Zolmana. Za to se planira utrošiti 1.450.000 kuna od čega bi se kroz potpore, u ovom slučaju Hrvatskih voda, osiguralo 950.000 kuna.

- Unatrag 10-ak godina utrošili smo više od 10 milijuna kuna na sanaciju klizišta. Većinom je riječ o našim izvornim proračunskim sredstvima. Krajem prošle godine završili smo, ovog puta uz financijsku potporu Hrvatskih voda, oko dva milijuna kuna vrijednu sanaciju klizišta u Ulici svetog Ivana i Ulici Gorica na području Mjesnog odbora Lepoglava. Ove godine planiramo sanirati još dva klizišta, jedno na području MO Lepoglavska Ves, a jedno na području MO Zlogonje. Na žalost, riječ je o velikim ulaganjima, ali ne u nove vrijednosti već se radi o sanacijama odnosno vraćanju trenutnog stanja u stanje kakvo je bilo prije nastalih šteta. Bez obzira na to svjesni smo potreba građana i kontinuirano radimo na sanaciji klizišta na cijelom gradskom području – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom obilaska klizišta u MO Lepoglavska Ves.

- Cijeli brijeg klizi prema dolje, oštećena je cesta, a i kuća za odmor koja se nalazi na tom području. Srećom da nije došlo do odrona ceste u trenutku kad se netko nalazi na njoj – rekao je predsjednik MO Lepoglavska Ves Ivan Dubovečak zahvalivši Gradu što će sanirati i ovo klizište.

Zahvalu za sanaciju klizišta u Gorici Gradu je uputila predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić osvrnuvši se pri tom i na potres koji je i u Lepoglavi prouzročio štete.

- Bojim se razmišljati što se je moglo desiti za posljednjeg potresa da nije sanirano klizište u Gorici. Da je klizište ostalo aktivno moglo je doći do novog klizanja tla i to na kuće koje se nalaze u podnožju klizišta – rekla je Ribić.

lepoglava_kliziste_09022021_02.jpg

lepoglava_kliziste_09022021_01.jpg

lepoglava_kliziste_09022021_03.jpg

lepoglava_kliziste_09022021_04.jpg