Načelnik Vrbanić: Proširujemo mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

VV | 3.1.2021. u 07:58h | Objavljeno u Našim krajem

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec, održanoj u ponedjeljak, donijet je program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području općine. Naime, općina namjerava pomoći svom stanovništvu u rješavanju stambene problematike koja je jedan od najvećih problema posebice kada je riječ o mladim obiteljima, ali i radi sve većeg raseljavanja u potrazi za boljim uvjetima života.

Kako je pojasnio načelnik općine, Franjo Vrbanić, ova bi mjera trebala zadržati mlade obitelji, ali i privući nove stanovnike.

- Imajući u vidu sve veći odlazak mladih obitelji s područja Općine, kao osnovni cilj i prioritet budućeg razvoja nameće se zadržavanje postojećih i privlačenje novih stanovnika. Za realizaciju tog cilja potrebno je omogućiti rješavanje stambenog pitanja mladih i mladih obitelji s djecom. Uvidjevši da je sve više nekretnina na području Općine prazno i neodržavano, donosimo mjere kako bi se ti prostori iskoristili za stanovanje mladih i mladih obitelji koje će dugoročno biti nosioci društvenog, kulturnog, političkog i poduzetničkog života na području Općine Veliki Bukovec - naglasio je Vrbanić.

Konačni cilj mjere je demografska revitalizacija i očuvanje prostora za stanovanje na području Općine.

- Korisnici mjera i olakšica su mladi, a mjere su financijska pomoć odnosno subvencija za kupnju stambenog objekta te financijska pomoć odnosno subvencija za kupnju građevinskog zemljišta ili kuće koja nema uvjete za stanovanje i adaptaciju na području Općine Veliki Bukovec. Iznos pomoći je 30.000 kuna ili 50 % cijene nekretnine - pojasnio je načelnik.

- Općina Veliki Bukovec s pomoći mladim obiteljima u stambenom zbrinjavanju počela je ove godine. Tri mlade obitelji dobile su subvenciju za kupnju stambenog objekta, dok se novim programom za 2021. godinu općinska pomoć proširuje i na kupnju zemljišta - rekao je Vrbanić.

Općinsko vijeće Velikog Bukovca donijelo je odluku i o potporama razvoju poduzetništva. Između ostalog radi se o potporama za razvoj postojećih poduzetnika, odnosno za uređenje i opremanje poslovnog prostora, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme odnosno alata kao i nabavku softvera. Zatim za razne vrste promocija te potpore novonastalim subjektima malog gospodarstva. Potpore uključuju ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, nabavu opreme za osnovnu djelatnost obrta ili trgovačkog društva te nabavku informatičke opreme. Kroz ove mjere subvencionirat će se 70 % troškova, a najviše do 5000 kuna po korisniku.

Na sjednici Općinskog vijeća prihvaćen je i drugi rebalans proračuna za 2020. godinu. Proračun Velikog Bukovca se smanjuje za 3 milijuna i 562 tisuća kuna te sada iznosi 4 milijuna i 539 tisuća kuna.

- Smanjenje se odnosi na sredstva za rekonstrukciju Osnovne škole Veliki Bukovec, izgradnju rotora na raskrižju Dravske i Kolarove ulice u Velikom Bukovcu te rekonstrukciju mosta prijeko rijeke Plitvice u Dubovici, što će se realizirati u sljedećoj godini - kazao je Vrbanić.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća bila je i procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije Općine Veliki Bukovec. Njome je, pojasnio je načelnik Vrbanić, općina utvrđena kao jedno požarno područje, a postojeće dobrovoljno vatrogasno društvo DVD Veliki Bukovec kao središnje vatrogasno društvo na području općine. U tu svrhu središnje dobrovoljno vatrogasno društvo kao i ostala dva potrebno je dodatno opremiti. Na području Općine Veliki Bukovec djeluju tri DVD-a – Veliki Bukovec, Dubovica i Kapela Podravska – s 56 operativnih vatrogasaca.

veliki_bukovec_vijece_prosinac_2020_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci