Načelnik Vidovca Bruno Hranić upozorava na nelogičnosti i „rupe” u popisu stanovništva

VV | 24.1.2022. u 19:21h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva u Općini Vidovec ukazuju na pojedine nelogičnosti u rezultatima popisa stanovništva, a kako bi se utvrdilo stvarno stanje najavljuju mogućnost, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, angažiran je popisivač, a i provođenje novog popisa kako bi se utvrdile stvarne i realne činjenice.

Naime, Općina Vidovec prema nedavno objavljenim prvim rezultatima popisa stanovništva ima 4923 stanovnika. No, prema drugim izvorima ih je više i dolazi se do četiri različite brojke ukupnog broja stanovnika na području Općine Vidovec, upozorava načelnik Bruno Hranić.

- Prema podacima HZZO-a na području Općine Vidovec su 5053 osiguranika. Razlika u odnosnu na popis stanovnika je 130 osoba više. Nadalje u biračke popise upisana su 4363 birača. Ako se tome pridoda 187 djece u vrtićima, 42 novorođene djece, 342 učenika OŠ Vidovec, 92 učenika OŠ Tužno, oko 150 učenika srednjih škola i 10-ak djece koja ne polaze vrtić, dolazi se do brojke od 5186 stanovnika na području Općine Vidovec. Razlika u odnosu na popis stanovnika je 263 mještana više - pojasnio je načelnik Hranić te nastavio s podacima koji samo potvrđuju već ranije spomenute nelogičnosti.

Također, u 10 godina s oko 200 više umrlih nego rođenih (u odnosu na 2011. godinu kada je popis utvrdio 5425 stanovnika na području Općine Vidovec), dolazi se do brojke od 5225 stanovnika. Razlika u odnosu na aktualni popis stanovnika je +302.

- Znači imamo četiri različita rezultata. Još kad tome dodamo i stanovnike koji nisu osigurani preko HZZO-a, a takvih ima, dolazimo do novog upitnika - naglašava načelnik Hranić.

Popisom stanovništva 2021. utvrđeno je smanjenje i broja kućansatva i stambenih jedinica na području Općine Vidovec. Broj kućanstava smanjen je s 1433 na 1337, odnosno 99 kućanstava manje, a broj stambenih jedinica s 1612 na 1482, odnosno 130 stambenih jedinica manje.

- Kaj je netko porušil sve te kuće? - pita se načelnik Hranić.

- Ako imamo 1234 stanovnika, moramo onda znati da su to stvarno 1234. Radi utvrđivanja stvarnog stanja angažirat ćemo, ako treba, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, popisivače koji će obaviti ponovni popis stanovništva i utvrditi stvarno stanje broja stanovnika i broja kućanstava - zaključuje Bruno Hranić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci