Načelnik Kostanjevac: "Prošla godina jedna je od najboljih u povijesti Općine Vinica" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Načelnik Kostanjevac: "Prošla godina jedna je od najboljih u povijesti Općine Vinica"

VV | 30.4.2020. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Dan naše Općine, župe, osnovne i srednje škole vezani su uz datum 25. travnja i našeg nebeskog zaštitnika sv. Marka evanđelista, kada se održava i proštenje kod župne crkve. Nažalost, ove godine ga neće biti zbog situacije s pandemijom koronavirusa. Svakako nismo sretni za proštenje „Markovog“ kao i za svečanu sjednicu Općinskog vijeća povodom Dana općine Vinica koja se također neće održati, a odgođena su i sva druga događanja i manifestacije, od zelene čistke ribičkog kupa, koncerta Gabrijele Hrženjak, već tradicionalnog koncerta Hrvatskog komornog orkestra, koncerta naših Leluja, predstava u sklopu Gfuk festivala, a neizvjestan je i koncert Mladena Grdovića koji se trebao održati 1. kolovoza. Neka je tako, samo da mi prebrodimo ovo zlo, krizu pandemije i da maksimalno spasimo živote naših sumještana – rekao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac u povodu Dana općine Vinica. Što se sve napravilo u proteklih godinu dana, koji su projekti realizirani i što je s obnovom viničkog dragulja, Arboretuma, razgovarali smo s načelnikom Općine Vinica.

Muke s Aglomeracijom

Jeste li zadovoljni s ostvarenim projektima na području općine u proteklih godinu dana?

Prošla godina jedna je od najboljih u povijesti naše Općine. Izvršenje proračuna bilo je nešto više od 13 milijuna kuna te smo ostvarili višak prihoda nad rashodima u iznosu od 2.570.000 kuna. Iza nas je godina velikih investicija pomoći i sinergije naše Vlade predvođene premijerom Andrejom Plenkovićem. Prošla godina bit će upamćena po uvođenju fiskalne decentralizacije i pomoći sredstvima izravnanja, temeljem čega smo dobili 2,2 milijuna kuna što je olakšalo poslovanje naše općine i provođenje projekata. Jedan od njih je izgradnja, odnosno dogradnja dječjeg vrtića ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna, za koji je bivša ministrica Murganić osigurala milijun kuna, a ostatak Agencija kroz mjeru 7.4.1. Najveći i najskuplji projekt, koji je započeo još prije 20 mjeseci i trajao je 18 je famozna Aglomeracija. Umjesto najveće komunalne investicije taj projekt postao je najveća politička nejasnoća, ali i sumnja, čija je ukupna vrijednost preko 40 milijuna kuna, za što sredstva osiguravaju Hrvatske vode i EU, ali i općina koja u čitavom projektu participira s gotovo pet milijuna kuna. Nezadovoljni smo s ovakvim stanjem i dosadašnjom dinamikom izvođenja radova, a kada se k tome pridoda još i činjenica da projektom nije uključena odvodnja oborinskih voda, čiji će projekt prema nekim sadašnjim procjenama projektanta stajati preko 2,5 milijuna kuna, čitava priča svakom pametnom trebala bi biti jasna. Sanirali smo jedno klizište vrijedno 350.000 i izradili projektnu dokumentaciju za sve ostala klizišta na našem području u iznosu od 150.000. Ukupna vrijednost tih projekata je 500.000 kuna, pri čemu Hrvatske vode osiguravaju 80 posto, a ostalo općina. Za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta utrošili smo vlastitih 495.000 kuna, jer unatoč prijavi nismo dobili ni lipe od strane uvaženog potpredsjednika Vlade, ministra graditeljstva i prostornog uređenja i našeg žitelja.


- Kupili smo traktor gdje je opet svu svoju negativnu kreativnost pokazao naš sumještanin koji nam je dao samo 75.000 kuna - rekao je Kostanjevac

Uspješno je završena i energetska obnova zgrade Općine.

Tako je. Zamijenili smo vanjsku stolariju i napravili termo izolaciju dijela tavanskog prostora zgrade Općine ukupne vrijednosti 625.000 kuna. Sredstva će biti osigurana iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 500.000 kuna, a ostatak će se osigurati iz općinskog proračuna. Za kuriju Patačić dobili smo 480.000 kuna, za Vinički burg 100.000 kuna, a izgradili smo i tribine na nogometnom igralištu vrijednosti 450.000 kuna. Kupili smo i traktor gdje je opet svu svoju negativnu kreativnost pokazao naš sumještanin koji nam je od traženih 250.000 kuna osigurao samo 75.000 kuna. Sramotno i žalosno, ali istinito. Važno je istaknuti da u svim projektima imamo podršku Vlade i premijera koji je prilikom posjete našoj općini prošlog ljeta svim projektima dao osobnu i javnu podršku.

Hoće li s obzirom na aktualnu situaciju biti problema s realizacijom novih projekata?

Proračun za ovu godinu iznosi 14,5 milijuna kuna i u njemu smo vodili brigu o svim komunalnim i životnim segmentima društva. Na prvom mjestu su naši mladi, naše mlade obitelji kojima ćemo pomoći kroz nove subvencije oko gradnje ili adaptacije obiteljske kuće kako bi ostali u našoj općini. Veliku brigu i dalje ćemo voditi za sve naše udruge, športske klubove, vatrogasce, crkvu, poljoprivrednike, obrtnike i poduzetnike. Sadašnja situacija ne daje nam nadu da će planirani proračun za ovu godinu biti realiziran kako smo planirali, upravo zbog krize, ali svi proračunski korisnici neće biti u ničem zakinuti, iako ih sve molim na maksimalnu štednju i racionalnost. Općina ima gotove projekte i svu dokumentaciju za sanaciju preostalih klizišta na našem području vrijednosti preko dva milijuna kuna. Kroz javnu nabavu provedeno je e-savjetovanje, ali je zbog cjelokupne situacije sve zaustavljeno, kao i u slučaju rekonstrukcije Vatrogasnog doma vrijednosti 2,5 milijuna kuna, gdje smo već izabrali izvođača. U suradnji s općinama Donja Voća, Klenovnik, Maruševec i Bednja te gradovima Ivanec i Lepoglava prijavili smo projekt širokopojasnog interneta ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna, od čega nam je odobreno 80 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Kao općina prijavili smo se na projekt WIFI gdje smo prošli te dobili vaučer u iznosu 15.000 eura. S Općinom Bednja nastavljamo s projektom „Zaželi“, a prijavili smo i dva projekta u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU: jedan projekt odnosi se na toplinsku fasadu na Društvenom domu u Gornjem Ladanju, a drugi na uređenje dvorane i galerijskog prostora te izgradnju lifta ukupne vrijednosti 865.000 kuna. Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prijavili smo projekt sanacije i modernizacije nerazvrstanih cesta u vrijednosti 600.000 kuna. U planu imamo rekonstruirati i sva dječja igrala i postaviti jedno novo kod Bokisa u Vinici, postaviti sjevernu ogradu na našem groblju, kao i još puno toga. Moja želja je da se europskim sredstvima izgradi i nova dvodijelna školsko-sportska dvorana koju učenici naše škole, koja je jedna od najstarijih u Hrvatskoj, kao i svi vinički sportaši zaslužuju. Njezina procijenjena vrijednost je oko 14 milijuna kuna. Za sve učinjeno, zaslužna je ova Vlada, premijer Plenković svi ministri osim nažalost jednoga, državni tajnici, zamjenici, pomoćnici, direktori državnih poduzeća i svakako naši saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić. Normalno da svoje zasluge imaju sve vijećnice i vijećnici, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, moja zamjenica Mirjana Jambriško, svi općinski djelatnici i svi ljudi dobre volje i prijatelji Općine Vinica. U ovo nesvakidašnje vrijeme moram zahvaliti i našem stožeru Civilne zaštite, svim članovima kojima rukovodi i koordinira Miroslav Kelemenić i njegova zamjenica Mirjana Jambriško te svim našim vatrogascima.

Hoćete li pomoći mještanima koji su pogođeni zbog pandemije koronavirusa?

Općina priprema određene mjere kojima će pomoći onima koji su stradali u epidemiji koronavirusa. Iako je to zadatak Vlade i resornih ministarstava, i Općina Vinica dat će svoj doprinos. Mjere će biti donijete na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća i bit će, ponavljam, usmjerene svima, pogotovo našim mladima koje želimo pod svaku cijenu zadržati na ovim prostorima, ali ne posredstvom APN-a koji mlade tjera iz ruralnih sredina. Bit će tu i drugih mjera. I na kraju, budimo doma držimo se preporučenih mjera, imajmo strpljenja i čuvajmo sebe i svoje najmlađe, jednako kao i starije. Svim žiteljima naše općine čestitam Dan općine, župljanima Dan župe, osnovnoškolcima i srednjoškolcima dan škole, svima koji nose ime našeg zaštitnika, sv. Marka evanđelista sretan imendan sa željom da nas i dalje u svim aktivnostima štiti, pomaže i prati.


skola_dvorac_opeka_vinica_energetska_velike__5_.jpg
- Vinički dragulj Arboretum nakon više od dva desetljeća kreće u obnovu, što je rezultat dobre suradnje sa Županijom - istaknuo je Kostanjevac

Što je s projektom dječjeg vrtića?

Projekt dječjeg vrtića zavređuje najveću pažnju, ali i zgražanje jer što se tu događa graniči sa znanstvenom fantastikom. Naime, država je za ovaj projekt osigurala novac, a onda Agencija više od pet mjeseci nije dala suglasnost na program rada dječjeg vrtića. Zbog toga smo intervenirali kod premijera Plenkovića, ali i ministrice Blaženke Divjak, kojoj ovim putem zahvaljujem. Vrtić je dosad zbrinjavao 70 djece, a nakon otvaranja moći će zbrinuti maksimalno 100 djece, što je nažalost još uvijek nedostatno za potrebe svih naših žitelja. Zašto sam spomenuo znanstvenu fantastiku? Zato što mi, zamislite, u našoj općinskog zgradi imamo stanare koji se jednostavno i uz naknadu, koju po meni ni ne zaslužuju, ipak neće iseliti, jer im je takve smjernice dao Štromar dok je još bio župan. Strašno je što se to događa i to uz podršku nesavjesnog i neodgovornog političara, a koji i sam dobro zna da bi iseljavanjem stanara prostor postao dostatan za sve naše najmlađe korisnike. Mislim da će se o ovom problemu morati zamisliti i roditelji djece koju će zbog tog neriješenog problema morati i dalje djecu voziti u druge vrtiće izvan naše općine, što je svakako nedopustivo, ali i za svaku osudu kako ljudsku, tako i političku.

Arboretum kao Pelješki most!

Napokon se krenulo i s projektom revitalizacije Arboretuma i dvorca.

Naš vinički dragulj Arboretum, konačno, nakon više od dva desetljeća kreće u obnovu, a sve zahvaljujući premijeru koji se osobno založio da kroz Centar kompetentnosti dobijemo europska sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna. To je rezultat dobre suradnje sa Županijom, županom Radimirom Čačićem što, nažalost, s prijašnjim županom nije bio slučaj, ali to je i moja pobjeda jer sam se kroz čitav dosadašnji politički angažman borio za taj naš Arboretum. Revitalizacija Arboretuma i dvorca je za ovaj sjeverozapadni dio Lijepe naše isto kao i Pelješki most za naš jug i tamošnje ljude.