Počela podjela kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, kupljenih EU sredstvima

Napisao/la: -
Današnjoj podjeli kontejnera nazočili su gradonačelnik Ivan Čehok i direktor Čistoće Davor Skroza Današnjoj podjeli kontejnera nazočili su gradonačelnik Ivan Čehok i direktor Čistoće Davor Skroza Foto: Krešimir Đurić

Pored stambenih zgrada u Grabanicama u Varaždinu danas je počelo postavljanje kontejnera zapremine 1100 litara za papir i plastiku ( žuti i plavi ), koji su nabavljeni sredstvima osiguranima iz Europskih fondova, a postavit će ih djelatnici varaždinske Čistoće.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2018. godine javni poziv jedinicama lokalne samouprave za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada (otpadni papir i karton, plastika, staklo i tekstil).

Sa ciljem uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i postizanja ciljeva u odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, pri tome uvažavajući načela ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti, Grad Varaždin prijavio se na javni poziv te 2019. godine s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao ugovor vrijedan 3.710.157,10 kn za nabavu 18.024 komada spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.

Od ukupnog broja spremnika: 14.800 komada zapremine su 120 L (2.000 komada za otpadni papir i karton, 12.000 komada za otpadnu plastiku i 800 za biootpad), 2.450 komada zapremine su 240 L (500 komada za otpadni papir i karton, 1.750 komada za otpadnu plastiku i 200 za biootpad), 608 komada zapremine su 360 L (108 komada za otpadni papir i karton, 500 komada za otpadnu plastiku), 150 komada zapremine su 1.100 L (50 komada za otpadni papir i karton, 100 komada za otpadnu plastiku), 16 komada zapremine 2.500 L (za otpadno staklo).

Sredstva za nabavu spremnika osiguralo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz Operativni program „Konkurentnosti i kohezija" na način da se 85 posto investicije odnosno 3.153.648,83 kn sufinancira se iz europskog Kohezijskog fonda, a 15% sredstava najviše do 556.526,27 kn osigurao je Grad Varaždin u svome proračunu. U prvoj fazi provedbe javnog poziva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proveo je javnu nabavu za spremnike veće zapremnine te je, prema iskazanom interesu Gradu isporučeno i u vlasništvo prenijeto 150 komada spremnika zapremnine 1.100 L i 16 komada spremnika zapremine 2.500 L za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.

Svrha nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada iz komunalnog otpada je omogućiti korisnicima javnih usluga da na mjestu nastanka (kućnom pragu") odvajaju otpad radi povećanja postotka odvojeno prikupljenog reciklabilnog otpada, smanjenja udjela biorazgradivog komunalnog otpada u otpadu koji se odlaže na odlagalištu i samom smanjenju količina miješanog komunalnog otpada, sukladno obvezama propisanim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017-2022.

Ovih dana društvo Čistoća d.o.o. iz Varaždina, kao davatelj javnih usluga prikupljanja miješanog, biorazgradivog is bilnog komunalnog otpada, će u ime Grada Varaždina korisnicima u višestambenim će zgradama podijeliti 150 spremnika, zapremine 1.100 L, za odlaganje otpadnog papira i kartona te plastike. Spremnici za odlaganje otpadnog stakla već su postavljeni na 16 lokacija u gradu.

Preostali dio spremnika biti će podijeljen korisnicima javnih usluga nakon okončanja postupka javne nabave, koji vodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i njihove predaje Gradu Varaždinu na daljnju distribuciju.

Dražen Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.