Traže besplatan odvoz kućnog otpada zbog života nedaleko od deponije

Varaždinske vijesti | 8.10.2018. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Do kraja godine trebale bi biti donesene izmjene Zakona o otpadu. Ukoliko njime bude dopuštena mogućnost da građani Jerovca ne trebaju plaćati odvoz otpada, vi će biti oslobođeni plaćanja usluge zbrinjavanja smeća i u tom slučaju predložit ću Gradskom vijeću da se sadašnja Odluka izmijeni kako korisnici Jerovca Gornjeg i Donjeg više ne bi trebali plaćati odvoz. Ukoliko pak zakon takvu mogućnost ne ponudi, građani će tu uslugu morati platiti. Voljan sam Gradskom vijeću predložiti oslobađanje od plaćanja, ali samo ako je to u skladu sa zakonom ili ako od mjerodavnog ministarstva dobijem odgovor da takva mogućnost postoji. O tome već mjesecimarazgovaram s nadležnima u Ministarstvu i u Fondu za zaštitu okoliša, ali odgovor na ovo pitanje do danas nisam dobio. Također, neovisno o tome gdje će biti buduće regionalno odlagalište otpada, inzistirat ću na tome da se deponij u Jerovcu zatvori.

Mještani bi besplatan odvoz otpada

Izjavio je to gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić na Zboru građana mjesnih odbora J. Gornjeg i Donjeg, održanog u društvenom domu u J. Donjem na kome se okupiloviše od 60 mještana. Zbor je održan na inicijativu mještana oba mjesna odbora koji su u direktnom razgovoru s gradonačelnikom željeli dobiti informacije o tome zašto im je uvedena obveza plaćanja javne usluge odvoza smeća i zahtijevali da im se plaćanje ukine zbog specifičnih uvjeta života u blizini deponija te da se ti troškovi isfinanciraju iz proračuna Grada Ivanca i Ivkoma. Također, zanimalo ih je zašto nije proradilo Regionalno odlagalište u Piškornici i što je s planiranim zatvaranjem deponija u Jerovcu.

mjesni_odbor6-jerovec-270918.jpg

Zakon kaže: Onečišćivač plaća

Izražavajući razumijevanje za zahtjeve mještana i nastojeći im pojasniti obveze propisane zakonom kojih se i Grad i Ivkom moraju pridržavati, Batinić je kazao da je Grad tražio model za strukturiranje cijene kako bi se mogao riješiti problem Jerovca. Naime, zakonom je definirano da gospodarenje otpadom mora biti održivo te da zbrinjavanje otpada ne može plaćati ni država, ni lokalna samouprava, već odvoz smeća plaća krajnji onečišćivač, dakle onaj koji smeće i stvara (građani).

Nadalje, kazao je da je Piškornica već trebala proraditi te da je odlagalište u Jerovcu trebalo biti zatvoreno ove godine. Međutim, nije, jer je u državnoj politici došlo do izmjene zakona i promjena u konceptu zbrinjavanja otpada pa regionalni centri, koji se inače ne mogu izgraditi bez potpore iz EU fondova, više nisu u fokusu. 

- Grad Ivanec ima obvezu deponij u Jerovcu držati otvorenim temeljem ugovora s resornim ministarstvom koje je putem Fonda za zaštitu okoliša financiralo njegovu sanaciju. Jerovec se sigurno zatvara, samo je pitanje kada. I na ovo pitanje već mjesecima tražim odgovor i od ministarstva i od Fonda, međutim, na njega ne zna odgovoriti ni resorni ministar. Odluku o zatvaranju Jerovca ne mogu donijeti ni Gradsko vijeće ni gradonačelnik – objasnio je Batinić.

Na izjavu mještana da su u slučaju primjene cijena spremni za građanski neposluh i blokiranje prilaza deponiju, gradonačelnik je istaknuo da bi, s obzirom na to da je odlagalište legalno i ima sve dozvole, Ivkom u tom slučaju vjerojatno poduzeo mjere za osiguranje nesmetanog pristupa deponiju.

Građanima isplaćena milijunska odšteta

Odgovarajući na primjedbe mještana o ulaganjima u ovaj kraj koja smatraju nedostatnim, gradonačelnik ih je podsjetio da je proteklih godina stizala ekološka renta (koje sada više nema jer je ukinuta) iz koje je Grad Ivanec Ivkomu isplaćivao naknadu za kućanstva u Jerovcu i Dubrovcu koja su bila oslobođena plaćanja odvoza komunalnog otpada.

Grad je Ivkomu plaćao zbrinjavanje otpada za 261 korisnika iz Jerovca i za 120 korisnika iz Dubrovca što je godišnje stajalo blizu 200.000 kuna. Nadalje, za 23 korisnika iz Jerovca i Dubrovca isplatio je 2,05 mil. kn naknade za umanjenu vrijednost nekretnina, a naknade su se kretale od 26.500 do 188.250 kn. Usto, uloženi su milijunski iznosi u sanaciju deponija, a Jerovec je među rijetkima koji ima sagrađenu komunalnu infrastrukturu gotovo kroz cijelo naselje (sagrađen je veći dio kanalizacije, dok će se drugi dio rješavati kroz Aglomeraciju). Također, izgrađen je i nogostup kroz oba naselja, kao i nogostup od Jerovca do Ivanca, uz kandelabersku javnu rasvjetu.

Na skupu je gradonačelnik odgovarao i na pitanja građana vezana uz društvene domove u J. Gornjem i Donjem, o javnoj rasvjeti, igralištima, cestama, poljskim putovima, Hitnoj pomoći u Ivancu, uređenju autobusnih stajališta i drugim temama.

Označeno u