Najavljeno jedno od najvećih poduzetničkih ulaganja u povijesti Grada Novog Marofa Foto: Luka Šalamun

Najavljeno jedno od najvećih poduzetničkih ulaganja u povijesti Grada Novog Marofa

vv | 7.6.2024. u 18:47h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof zaista se ima čime ponositi kada se pogledaju svi projekti koji su realizirani ili pokrenuti u proteklih godinu dana, od kojih su neki od neizmjerne važnosti ne samo za Novi Marof, već i za širu okolicu, pa i za cijelu Varaždinsku županiju, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Novog Marofa koja je u petak održana u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” uz nazočnost brojnih uzvanika i gostiju.

Gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač nabrojao je sve značajne projekte koji su u proteklih godinu dana realizirani na novomarofskom području, ali i one koji su pred realizacijom.

– Nakon 30 godina u promet je puštena istočna obilaznica Novog Marofa, investicija Hrvatskih cesta veća od 18 milijuna eura – rekao je Jenkač dodajući su u tijeku postupci izvlaštenja i izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju ceste D24: Pece-Mađarevo i Mađarevo-Novi Marof, a u postupku projektiranja je obnova dionice državne ceste D24 Možđenec-Ljubešćica. Nadalje, zahvaljujući brzoj i kvalitetnoj izradi projektne dokumentacije gradske uprave te uspješnom ishođenju potrebnih dozvola, energetski će biti obnovljena upravna zgrada.

– Energetskom obnovom smanjit će se troškovi i povećati ušteda energije. Sredstva za sufinanciranje u iznosu od 1,05 milijuna eura ostvarena su iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost – istaknuo je gradonačelnik i dodao da nakon upravne zgrade slijedi uređenje trga ispred zgrade. Dotaknuo se potom i još jednog važnog projekta, Dječjeg vrtića Novi Marof. – Realizacijom planiranog projekta dogradnje Dječjeg vrtića Novi Marof povećat će se postojeći kapacitet Dječjeg vrtića Novi Marof za dodatna 72 upisna mjesta. Grad je prijavom na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja ostvario sufinanciranje projekta u vrijednosti od 649.810,87 eura – rekao je Jenkač. Spomenuo je i preuređenje Stare škole Novi Marof, vrijedno oko 1.425,000 eura, te adaptaciju Stare škole Presečno, projekt vrijedan 260.000 eura. Za oba projekta dio sredstava je osiguran s nacionalne razine, odnosno EU fondova.

Od velike je važnosti, dakako, i Program razvoja širokopojasnog interneta koji obuhvaća Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ljubešćicu, Visoko, Breznički Hum i Breznicu.Najznačajnija investicija koja će se dogoditi na području grada je svakako ona koju planira Knauf Insulation, istaknuo je.

– Radi se o investiciji u novu održivu proizvodnu liniju. Ova investicija predstavlja jedno od najvećih poduzetničkih ulaganja u povijesti Grada – naveo je gradonačelnik. Još jedna od privatnih investicija koja je uvelike promijenila izgled Grada je Trgovački centar Retail
park Marof koji sadrži 11 trgovina atraktivnih brandova, a zapošljava preko 100 ljudi. Valja istaknuti i val stanogradnje na području Novog Marofa, odnosno izgradnju nekoliko stambenih zgrada s gotovo 100 stanova koji će biti dovršeni i dostupni za prodaju tijekom 2024. i 2025. godine.

Riječ gostiju

Saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški pozdravio je sve prisutne uime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Izrazio je zadovoljstvo i ponos zbog cjelokupnog razvoja Novog Marofa na čelu s aktualnim gradonačelnikom Jenkačem, rekavši kako su smjer i dinamika razvoja Grada odlični.

– Ne mogu da ne pohvalim projekt izgradnje Istočne obilaznice koji ima prometni značaj i za širu okolicu, počinju brojni projekti i u ostalu cestovnu infrastrukturu, ali isto tako drago mi je da niste zaboravili i na društveni život svoje lokalne sredine. Evidentna su ulaganja Novog Marofa u predškolski odgoj, od dogradnje vrtića do sufinanciranja boravka djece u vrtićima, a obnovom Stare škole Novi Marof i mladi će dobiti svoj centar za druženje i izražavanje kreativnosti. Energetskom obnovom upravne zgrade u centru, osim uštede na energentima, uljepšat će se i vizura dijela grada koji je najvidljiviji oku prolaznika – kazao je Kaniški. 

Prisutne je pozdravio i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, istaknuvši kako Grad Novi Marof napreduje iz godine u godinu.

- Gradonačelnik Siniša Jenkač, zajedno sa svojim timom, zaista radi jedan odličan posao i mislim da može biti primjer svima u Varaždinskoj županiji, pa i šire - rekao je ministar Habijan te pritom posebno spomenuo projekt Istočne obilaznice koji je značajno rasteretio promet unutar grada, kao i sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak čestitao je domaćinima na uspjesima i cijelom nizu investicija, što se vidi na svakom koraku.

– Moram spomenuti Istočnu obilaznicu Novog Marofa koja je prošle godine puštena u promet, projekt na koji se čekalo više od 30 godina. Investicija je to Hrvatskih cesta veća od 18 milijuna eura – rekao je Stričak, dodavši da je brojnim projektima na području Novog Marofa svoj obol dala Varaždinska županija, ali i Vlada RH. Pritom se ističu ulaganja u zdravstvo i zdravstvene ustanove na području grada te u obrazovanje, odnosno u Srednju školu Novi Marof i osnovne škole Novi Marof i Podrute, a značajna su ulaganja i u energetsku obnovu zgrade javnog sektora na Trgu hrvatske državnosti. Dodao je da su ulaganja Županijske uprave za ceste Varaždinske županije lani i u prvoj polovici ove godine, što se tiče oborinske odvodnje, asfaltiranja, sanacija bankina i klizišta te drugih radova, dosegnula milijun i
700 tisuća eura - rekao je Stričak.

Dodajmo da su svečanoj sjednici prisustvovali i veleposlanik Republike Austrije, Nj.E. Josef Markus Wuketich, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, zatimm predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Igor Peternel te mnogi gradonačelnici i načelnici susjedskih i prijateljskih gradova i općina.