Na šetnici u parku dvorca Batthyany postavljena je spomen ploča Dragutinu Domjaniću

vv | 10.10.2023. u 08:27h | Objavljeno u Našim krajem

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner je prošle subote, 7. listopada, održala Kajkavski poetski gartlic. U vijećnici Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak tim je povodom održana tribina ‘Što ne znamo o Dragutinu Domjaniću’ na kojoj su sudjelovale Jasminka Vugrinec, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Ludbreg i dr.sc. Bojana Schubert koja se bavi poviješću hrvatskoga jezika s naglaskom na kajkavskome književnom jeziku, povijesnom sociolingvistikom i leksikografijom. Poeziju su čitale Snježana Hranić i Ksenija Mihin.

Domjanić je važan jer je svojim književnim djelom uz Frana Galovića  otvorio novu stranicu obnove kajkavskog književnog  jezika. Svojim pjesmama ukazao na svu raskoš i muzikalnost kajkavštine.

Po završetku tribine, na šetnici u parku dvorca Batthyany postavljena je spomen ploča Dragutinu Domjaniću. Šesti je to kajkavski autor koji je dobio svoju spomen ploču u sklopu navedene manifestacije.

– Nekad smo uzeli knjigu, očistili prostor, stavili knjigu. Danas to više tako ne radimo, današnje generacije poeziju doživljavaju iz drugih izvora, ne samo iz knjiga. Glazbeni susreti s drugima, pjesme, sve ono što budi u nama nekakve osjećaje, sve je to poezija. Vrijednost kajkavske poezije je što ona zna biti iznimno jednostavna i iznimno prihvatljiva svima nama. Zato smo i krenuli s ovim projektom, da podsjetimo ljude na to, da ih zaustavimo ovdje na šetnici i pročitaju stih i osjete poeziju. Bez poezije u nama nema života, jednostavno je to tako. Postajemo roboti, a mi to nismo. Ako se želimo othrvati umjetnoj inteligenciji, poezija nam treba više nego ikad – zaključio je gradonačelnik Dubravko Bilić, idejni začetnik projekta Kajkavski poetski gartlic.

Projektom ‘Kajkavski poetski gartlic’ gradska knjižnica odaje počast kajkavskoj pisanoj riječi.

Galerija slika