Na Ravnu goru povodom Bogojavljanja hodočastili i dužnosnici

vv / općina bednja | 6.1.2024. u 20:12h | Objavljeno u Našim krajem

Vjernici iz Bednje i cijelog bednjanskog i lepoglavskog kraja, kao i izletnici te planinari iz Varaždinske županije i pograničnih slovenskih naselja i ove su godine, unatoč lošem vremenu, nastavili dugogodišnju tradiciju i uputili se na Ravnu goru. Riječ je o pohodu koji zajednički organiziraju Općina Bednja i Grad Lepoglava, a odredište hodočasnika bila je kapelica Sveta tri kralja, prastaro barokno zdanje koje je 1619. godine dao sagraditi grof Ivan II. Drašković iz obližnjeg Trakošćana, a u kojem se tradicionalno održavaju vjerska slavlja povodom blagdana Sveta tri kralja.

ravna_gora_1.jpg

Među brojnim hodočasnicima bili su i varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić te načelnik Bednje Damir Poljak koji nije krio zadovoljstvo što je tradicija druženja na Ravnoj gori nastavljena.

– Ravna gora je kroz cijelu godinu omiljeno odredište planinara i zaljubljenika u prirodu, što i ne čudi zbog njezine ljepote, a lijepa prilika za druženje je i ovaj naš pohod koji nije izostao ni ove godine, iako vremenske prilike nisu idealne. Srećom, vatrogasci DVD-a Bednja i ovoga su puta na sebe preuzeli zadaću kuhanja vina i čaja kako bi zagrijali hodočasnike – rekao je načelnik Poljak.

ravna_gora_4.jpg

Župan Stričak podsjetio je kako Ravna gora nije jedino čime bednjanski kraj privlači iz godine u godinu sve više posjetitelja.

- Općina Bednja ima prekrasan prirodni položaj, ali i mnoštvo sadržaja i događanja te gostoljubive mještane, stoga se mnogi rado vraćaju u ovaj kraj, između ostalog i zbog ovog druženja na Ravnoj gori. Znamo koliko je važno čuvati i njegovati tradiciju i raduje me što smo se i ove godine okupili ovdje jer i ovo je hodočašće dio priče vezane uz bednjanski kraj – rekao je župan Stričak.

Lepoglavski gradonačelnik također je naglasio važnost tradicije, ali i druženja te podsjetio da Općina Bednja i Grad Lepoglava izletnike koji se okupljaju na Ravnoj gori tradicionalno časte dvaput na godinu.

- Prvi se put u godini okupimo na blagdan Sveta tri kralja, a nakon toga i na Uskrsni ponedjeljak, kada se u kapeli također održava misno slavlje. Lijepo je vidjeti drage ljude, družiti se u prirodi, jedino se nadam da ćemo na Uskrsni ponedjeljak ipak imati ljepše vrijeme te da će nas biti još više, kako bi zajedno uživali u planinskom zraku, ali i kuhanom grahu kojim uvijek počastimo sve hodočasnike – rekao je Škvarić.

Hodočasnicima na Ravnu goru pridružili su se i predsjednik ivanečkog Gradskog vijeća Zdenko Đuras i predsjednik Općinskog vijeća Bednje Vladimir Kramarić.

ravna_gora_5.jpg