Na policama Lidla bio kozmetika OPG Jakopović te proizvodi OPG Pocedulić, OPG Vidaček i Agro Altere

vv | 25.10.2023. u 18:57h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom obilježavanja desete obljetnice brenda Okusi zavičaja, trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je 35 novih, domaćih dobavljača. Riječ je mahom o obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima i malim proizvođačima iz svih krajeva Hrvatske, među kojima su i četiri iz Varaždinske županije: OPG Jakopović, OPG Pocedulić, OPG Vidaček i Agro Altere,  koji su odabrani među 200 prijavljenih na Lidlov natječaj „Hrvatskih ruku djelo“.

Projektom „Hrvatskih ruku djelo“, Lidl je želio dodatno podržati obiteljska gospodarstva i drege male dobavljače iz cijele zemlje, pružajući im priliku da postanu Lidlovi partneri i na taj način plasiraju svoje proizvode diljem Hrvatske.

-Ispunjeni smo ponosom i zadovoljstvom jer danas popis svojih domaćih dobavljača obogaćujemo s još 35 imena i gotovo 100 uistinu jedinstvenih proizvoda. Još od dolaska na hrvatsko tržište, Lidl pruža snažnu podršku hrvatskom gospodarstvu, pa tako danas surađuje s više od 200 domaćih dobavljača, a njihov popis se svake godine povećava. Projekt Hrvatskih ruku djelo samo je nastavak poticanja domaće proizvodnje, a naša je misija i dalje raditi na širenju asortimana prirodnih, lokalno uzgojenih i održivih proizvoda“ – poručio je Bojan Vuković, član Uprave za nabavu i marketing Lidla Hrvatska, prilikom predstavljanja novih dobavljača.

Početkom prosinca Lidl će na svojim policama predstaviti kupcima stotinjak jedinstvenih proizvoda od 35 odabranih dobavljača – od domaćih tjestenina, eko brašna i ručno rađenih slastica preko kulena, sireva, vina, craft piva i maslinovih ulja pa sve do prirodne kozmetike i deterdženata. A prirodnu kozmetiku kupcima će pod brendom KMT (Kuća magične trave) ponuditi OPG Jakopović.

w1698249710376.jpeg

Ovaj OPG iz Pake bavi se biodinamičkim uzgojem ljekovitog bilja, njegovom preradom u vlastitom pogonu i proizvodnjom certificirane bio kozmetike. Proizvode više od 70 artikala za njegu lica, tijela i kose za sve uzraste te imaju nekoliko različitih kolekcija – dječju, mušku, anti age, za mlade, za njegu kose te još mnogi drugi. U Dubrovniku osvojili su nagradu za najbolji EKO/ETNO proizvod na Mediteranskom sajmu, kao i nagradu za inovativnost u ruralnom prostoru.

-Drago nam je što Lidl Hrvatska promovira male, domaće proizvođače i daje im priliku da plasiraju svoje proizvode putem svojih trgovina, a posebno smo sretni što se i mi našli među njima s domaćom bio kozmetikom, koja će sada biti dostupna diljem Hrvatske, nakon što je svoje mjesto našla i u nekim drugim zemljama,  veli nam Snježana Mikulčić Jakopović.

snjezana_jakopovic_0.jpeg

A Suncem obasjani brežuljci, plodne zlatne ravnice i vječno nemirna Drava – varaždinski je kraj kao stvoren za uspješan uzgoj poljoprivrednih sorti, a upravo se u toj idili smjestilo se poljoprivredno gospodarstvo Pocedulić. Od “Varaždinske heljde” rade se bezglutenski prehrambeni proizvodi (pahuljice, kašu, brašno, grizeve) kao i tjestenina i mlinci. Rustikalni krekeri od “Varaždinske heljde” bili su 2020.g. NAJINOVATIVNIJI prehrambeni proizvod te ŠAMPION sajma Zimnice.

OPG Branko Vidaček je gospodarstvo koje postoji dugi niz godina i svake godine povećavaju svoju proizvodnju buča. Bučinog ulja imaju cijele godine, bez ikakvog prekida prerade. Cijela obitelj intenzivno svake godine radi na kvaliteti proizvoda, a dokaz su i nagrade koje osvajaju. Njihovo varaždinsko bučino ulje je prvo takvo ulje zaštićeno u Republici Hrvatsko

Proizvodnja OPG-a Agro Altera odvija se na površinama preko 20 hektara, a u segmentu poslovanja poduzeća posebni naglasak stavljaju na organiziranu proizvodnju hrena čuvane sorte “ludbreški hren”. Posjeduju svu potrebnu mehanizaciju za obradu i proizvodnju povrća kojim se bave. Presadnice koje koriste za sadnju proizvode u vlastitom aranžmanu, a u 80% proizvodnih površina su u sistemu planskog navodnjavanja.

Brend Okusi zavičaja pokrenut je 2013. godine, a okuplja proizvode hrvatskog porijekla koji dolaze od domaćih dobavljača iz svih krajeva naše zemlje. Tijekom desetljeća postojanja, Okusi zavičaja razvili su se u jedan od najprepoznatljivijih Lidlovih brendova. Linija je prvotno uključivala 60-ak proizvoda: suhomesnate, riblje i mliječne, tjesteninu, voće i povrće, a kod Lidlovih kupaca je doživjela veliki uspjeh. Trenutno je pod brendom Okusi zavičaja kupcima dostupno 100-tinjak proizvoda, uz još 30-ak u povremenoj ponudi. Otkad je linija pokrenuta, popis proizvoda se neprestano nadopunjuje, a broj Lidlovih domaćih dobavljača raste. Osim širenja broja dobavljača, važno je istaknuti i rast i razvoj koji je postignut zajedničkim snagama. Mnogi Lidlovi „mali“ dobavljači danas su veliki – s unaprjeđenim proizvodnim procesima, novim zaposlenicima i brojnim certifikatima i priznanjima.

 -Otkad smo započeli suradnju s Lidlom, imamo uzlaznu putanju u poslovanju. Automatizirali smo gotovo svaki dio poslovanja te omogućili stalno zaposlenje našim zaposlenicima. Ponosni smo nositelji certifikata GLOBALGAP i GRASP koji su garancija da se pridržavamo dobre poljoprivredne prakse, a naši kupci jedu zdravstveno ispravnu hranu. Svake godine postupno povećavamo proizvodnju te uskoro planiramo uvesti još jedan proizvod. Kada se bavite ovako kapitalno i radno intenzivnom proizvodnjom pod otvorenim nebom, često su svi izgledi protiv vas, ali sve je puno lakše kada imate partnera kao što je Lidl“ – rekao je Marijan Balić iz OPG-a Balić, dugogodišnji Lidlov dobavljač.

A novi dobavljači su:

1. Euro-Farm

2. Brčić d.o.o.

3. Anser INT d.o.o.

4. KopriVITA d.o.o.

5. OPG Perec

6. Eko-Jazo d.o.o.

7. OPG Kovačić

8. VG Fryer d.o.o.

9. Delicia

10. Luks Commerce d.o.o.

11. OPG Pocedulić

12. OPG Sit i fit

13. PO Brojne

14. Meles Factory d.o.o.

15. Horizont d.o.o.

16. Espresso d.o.o.

17. Ribarska zadruga Adria

18. Centaurus

19. OPG Hrustek Igor

20. OPG Grapis

21. E-mix Trade j.d.o.o

22. OPG Hrvoje Veber

23. Melli Aromatica

24. OPG Jakopović

25. OPG Snežana Belčić

26. KeksoManija

27. Vina Govorko

28. Agro Altera d.o.o.

29. RANOVIK, obrt za poljoprivredu, proizvodnju i usluge

30. Obrt Helena

31. Promes Cvanciger d.o.o.

32. OPG Kočov

33. OPG Vidaček Branko

34. Obrt Torkop

35. OPG Kapja