Na području Općine Trnovec B. štete od razorne tuče gotovo nema, Vitković: Razmotrit ćemo kako pomoći oštećenima

Varaždinske vijesti | 28.5.2022. u 08:33h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je razorno nevrijeme s tučom nanijelo ogromne štete poljoprivrednicima, ali i kućanstvima na području Varaždinske županije, na području Općine Trnovec Bartolovečki, srećom, štete gotovo da ni nema.

Kako bi utvrdili kakve je posljedice ostavila nezapamćena tuča, jučer se u prostorima Općine sastalo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Općina je dosad zaprimila tek jednu prijavu štete, pa je Povjerenstvo utvrdilo kako ne postoje uvjeti za proglašenje elementarne nepogode.

Ipak, s obzirom na vremenske i klimatske uvjete koji su sve nepredvidljiviji, predsjednik Povjerenstva Dalibor Jurak predložio je da se za slijedeću proračunsku godinu razmotri mogućnost izdvajanja određenog iznosa za ovakve ili slične potrebe.

- Možemo reći da je područje naše Općine imalo sreću u nesreći što ovakvo nezapamćeno nevrijeme nije ostavilo ozbiljnije posljedice. S obzirom da smo dosad zaprimili samo jednu prijavu štete, nemamo uvjete za proglašenje elementarne nepogode, no razmotrit ćemo na koji način pomoći poljoprivrednicima i kućanstvima kojima je razorna tuča uništila imovinu – kazala je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Kako je poručila Vitković, važno je i razraditi kriterije prema kojima bi se dodjeljivala sredstva za sanaciju štete, a jedan od njih bit će da su oštećeni objekti u potpunosti legalizirani, dok OPG-ovi, tvrtke i zadruge moraju biti upisane u upisnik.

Članovi Povjerenstva napomenuli su kako je važno informirati sve građane, a posebno poljoprivrednike o policama osiguranja.

- To je posebno važno poljoprivrednicima jer Ministarstvo i Županija pokrivaju dio police, tako da oni sami plaćaju jako mali postotak i šteta je to ne iskoristiti – rekla je načelnica Vitković.

Nakon što zaprime sve prijave, članovi Povjerenstva izaći će na teren kako bi utvrdili kakvi su razmjeri štete.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci