Na Općinskom vijeću Martijanca donijeta odluka o osnivanju Dječjeg vrtića "Vlakić" Foto: Općina Martijanec

Na Općinskom vijeću Martijanca donijeta odluka o osnivanju Dječjeg vrtića "Vlakić"

M.N./V.V. | 5.3.2020. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Općinskog vijeća Općine Martijanec na sjednici u srijedu, 26. veljače, donijeli su odluku o osnivanju Dječjeg vrtića „Vlakić“. Ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje pod nazivom Dječji vrtić „Vlakić“ sa sjedištem u Martijancu, u Školskoj ulici 3B, bavit će se predškolskim odgojem i obrazovanjem te skrbiti o djeci rane i predškolske dobi od navršenih dvanaest mjeseci života do polaska u osnovnu školu. Dječji vrtić s radom bi trebao početi 1. rujna ove godine.

Na sjednici je također dana suglasnost općinskom načelniku Draženu Levaku za potpisivanje ugovora o nabavi završnih radova na izgradnji i opremanju dječjeg vrtića u Martijancu, za radove koji nisu obuhvaćeni ugovornim troškovnikom. Radovi se odnose na uređenje okoliša i izradu ventilacije kuhinje, čija vrijednost iznosi 307.538,65 kuna s PDV-om. Ugovor će se sklopiti s trgovačkim društvom MIPCRO d.o.o. iz Ivanca, izabranim izvoditeljem radova po provedenom postupku javne nabave.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Martijanca bilo je i izvješće o radu predškolskog odgoja Osnovne škole Martijanec za 2019. godinu, a u programu predškolskog odgoja je bilo 11 djece. Do sada je program predškolskog odgoja Općina Marijanec organizirala i financirala Osnovnoj školi Martijanec, dok će se od 1.9.2020. program predškolskog odgoja organizirat u novoosnovanom općinskom dječjem vrtiću.

Donijeta je i Odluka o izmjeni i dopuni Statuta Općine Martijanec kojom je izvršeno usklađenje Statuta sa Zakonom o izmjenama i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u dijelu koji se odnosi na prijelaz poslova s ukinutih Ureda državne uprave na Županije, kao i sprječavanje potencijalnog sukoba interesa vijećnika Općinskog vijeća koji po ovim izmjenama ne mogu biti u upravnim i nadzornim tijelima pravnih osoba koje se financiraju ili sufinanciraju iz Proračuna Općine Martijanec. Kao rok za usklađenje s ovom odredbom utvrđen je 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Izmjena i dopuna Statuta.

Vijećnici su raspravljali i o izvješću o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada u 2019. godini te izvješća o lokacijama i količinama odbačenog otpada, troškovima uklanjanja odbačenog otpada i provedbi mjera za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjera za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš na području Općine Martijanec za 2019. godinu. Tom prilikom načelnik Levak vijećnike je upoznao s još uvijek neslužbenim rezultatima Ministarstva zaštite okoliša prema kojima je Općina Martijanec u 2019. odvojila 57,61 % prikupljenog otpada što je sedmi rezultat u Hrvatskoj. To je vidni napredak, budući da je Općina Martijanec još nedavne 2017. godine bila na 379. mjestu u Hrvatskoj sa samo 1,01 % odvojenog otpada.

Sve to govori da smo problematici prikupljanja otpada prionuli ozbiljno i odgovorno i da je odabir PREKOMA za pružatelja usluga prikupljanja komunalnog otpada bio pun pogodak i što se tiče povoljne cijene za naše mještane, ali isto tako i kvalitete usluga koje nam isto poduzeće pruža, a u planu su i nove investicije u mobilno postrojenje za drobljenje građevinskog otpada, naglašeno je na Općinskom vijeću.

U Općini s 3127 stanovnika u 9 naselja, 851 domaćinstvo uključeno je u prikupljanje otpada, odnosno 89 posto, a u tijeku su postupci s ciljem postupanja protiv osoba neuključenih u sustav zbrinjavanja ili reguliranja njihovog statusa. Osim toga tijekom 2019. godine od strane Općine Martijanec sanirana su tri nelegalna odlagališta otpada, ukupno 50 kubičnih metara otpada. Dva odlagališta, s 10 kubičnih metara otpada, sanirana su u okviru akcija čišćenja okoliša koje su u suradnji s Općinom Martijanec i davateljem javne usluge prikupljanja otpada PREKOMOM provele udruge s područja općine.

– Cijelo područje Općine Martijanec je obuhvaćeno redovitim odvozom otpada s kućnog praga, uz preuzimanje krupnog otpada na kućnom pragu te mogućnost odlaganja na reciklažnom dvorištu cijele godine, tako da nema nikakve potrebe otpad, posebno krupni otpad, odbacivati u okoliš. Problem odbacivanja otpada u okoliš je najizraženiji u naseljima gdje još postoje nekretnine koje nisu uključene u sustavno zbrinjavanje otpada i na kontejnere smještene na grobljima, ali poboljšanjem sustava video-nadzora riješiti ćemo i taj problem – naglasio je načelnik Dražen Levak.

Na sjednici je donijeta i odluka o komunalnim djelatnostima na području Općine Martijanec. One obuhvaćaju djelatnosti održavanja komunalne infrastrukture. U odluci su i uslužne komunalne djelatnosti: usluge ukopa pokojnika unutar groblja i obavljanje dimnjačarskih poslova, te djelatnosti od iznimnog značenja za Općinu Martijanec i njezino stanovništvo: dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija te veterinarsko-higijeničarski poslovi, a prva uslužna djelatnost kojoj će se povjeriti koncesija je dimnjačarska djelatnost.

martijanec-vijece-1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci