Na lepoglavskom području sigurnost zadovoljavajuća, no razmišlja se o uvođenju kamera Foto: Grad Lepoglava

Na lepoglavskom području sigurnost zadovoljavajuća, no razmišlja se o uvođenju kamera

Varaždinske vijesti | 2.7.2018. u 10:32h | Objavljeno u Našim krajem

Stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave policija je ocijenila zadovoljavajućim. Tu je ocjenu na održanom sastanku Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave iznio načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Medenjak.

Stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave ocijenjeno je zadovoljavajućim temeljem analize podataka o počinjenim djelima iz domene kriminaliteta, stanja u prometu te u odnosu na broj slučajeva remećenja javnog reda i mira u prvih pet mjeseci 2018. godine. Iako je u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen veći broj počinjenih dijela iz područja kriminaliteta, 24 u odnosu na 18 lani, nije riječ o zabrinjavajućem porastu.

S druge strane, zabilježen je manji broj nesreća. Prošle ih je godine u prvih pet mjeseci evidentirano 15, a ove 12. Značajno je da u prvih pet mjeseci na prometnicama na području grada nije smrtno stradala niti jedna osoba, a nije zabilježen niti jedan slučaj nesreće koja bi za posljedicu imala teške tjelesne ozljede sudionika nesreće. Općenito, u prvih se pet mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, dogodio manji broj nesreća s ozlijeđenim osobama.

- Povećanjem komunalnog standrda i gradskog ulaganja u poboljšanje cestovne infrastrukture utjecali smo na dobre trendove što se tiče stanja u prometu, a upravo u kontekstu sigurnosti na cestama. Nadam se da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i u budućnosti. Za jesen pak pripremamo nekoliko aktivnosti iz domene prevencije kojima nastojimo dodatno povećati sigurnost građana i to ne samo u prometnom dijelu već daleko šire - kazao je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Vijeća za prevenicju kriminaliteta grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

U ovoj je godini zabilježen značajan pad remećenja javnog reda i mira na gradskom području. Lani je u istom razdoblju zabilježen 21 takav slučaj, a u prvih pet mjeseci ove godine njih 5.

Uz iznesenu ocjenu stanja sigurnosti, načelnik Policijske postaje Ivanec, Mario Medenjak, pohvalio je odličnu suradnju s Gradom Lepoglavom te istaknuo želju da se na određenim točkama na području grada postavi video nadzor koji bi uvelike pomogao policijskim službenicima u razrješavanju još većeg broja kaznenih djela. Također, na veću je suradnju pozvao građane koji pravovremenim dojavama, ne samo u slučajevima kada je ugrožena sigurnost njih samih, mogu pomoći policiji u sprječavanju nastajanja kaznenih djela kao i u pronalaženju počinitelja kaznenih djela koja su se dogodila.

Što se stanja na granici tiče u prvih je pet mjeseci ove godine zabilježeno šest slučajeva u kojima su ilegalnom prelasku granice zatečene ukupno 24 osobe što se smatra malim brojem takvih slučajeva s obzirom na migracijska kretanja. I u ovom slučaju policija poziva građane da dojave informacije o kretanju pojedinaca ili grupa koje ilegalno žele prijeći granicu. Naime, bude li dolazilo do čestog sprječavanja ilegalnog prelazaka granice doći će i do, od strane organizatora takvih prelazaka, promjene ruta odnosno više se neće za ilegalni prelazak koristiti ovo područje.

Na sastanku je dana obavijest da je granični prijelaz Cvetlin, koji u velikoj mjeri za prelazak granice koriste građani Grada Lepoglave, otvoren za prijelaz granice, ali da će se do 31. srpnja, do kada će trajati radovi, promet odvijati naizmjenično uz prometnu signalizaciju.