Na ivanečkom području u tijeku radovi na gradnji, uređenju i opremanju društvenih domova

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Na ivanečkom području u tijeku radovi na gradnji, uređenju i opremanju društvenih domova Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec otvorio je radove na gradnji, uređenju, opremanju i energetskoj obnovi cijelog niza društvenih domova i drugih društvenih prostora na širem gradskom području. Uz najveću investiciju ove vrste, energetsku obnovu doma u MO-u Lančić – Knapić, koja se posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u tijeku su i građevinsko-obrtnički radovi na novoizgrađenim domovima u Jerovcu Donjem, Vuglovcu/Gečkovcu i Škriljevcu.

U pripremi je i projektna dokumentacija za uređenje bivšeg ugostiteljskog objekta Retro koji će koristiti Klub mladih Ivanec i još neke ivanečke udruge, zatim, za obnovu stare škole u Salinovcu te za obrtničke radove u društvenom domu Stažnjevec. Već je dovršeno opremanje novosagrađenih društvenih domova u Osečkoj i Kaniži. Ovih dana u punom su jeku radovi u Škriljevcu. Tu je gradnja doma počela lani, kada je kod sportskog igrališta sagrađen i pod krov stavljen objekt površine 120 m2, s natkrivenom terasom od 25 m2. Ovoga ljeta nastavljeni su radovi u drugoj fazi, koji obuhvaćaju niz obrtničkih radova u unutrašnjosti, od postavljanja izolacije i keramike do elektroinstalacija i rasvjetnih tijela te vodovoda, odvodnje, sanitarija i uređenja sustava za grijanje.

Investitor radova je Grad Ivanec, a vrijednost inesticije u ovoj fazi je 336.200 kuna. Izvode se i radovi na društvenom objektu u MO Jerovec Donji. Nakon što je početkom ove godine kraju privedena 110.000 kuna vrijedna prva faza uređenja društvenog doma u tom naselju, sada je otvorena i druga faza, u kojoj se u unutrašnjosti izvode svi potrebni instalaterski i drugi obrtnički radovi, a objekt će dobiti i termo fasadu. Ugovoreni radovi vrijedni su 290.000 kuna, a u kompletnom iznosu financira ih Grad Ivanec. Dokumentacija za izvođenje radova izrađena je u dogovoru i u skladu s izraženim potrebama Vijeća MO-a Jerovec Donji, koji se u ovaj projekt aktivno uključivao u svim fazama razrade ideja.

Najopsežniji radovi izvode su u prigradskom Mjesnom odboru Lančić-Knapić, gdje je u tijeku energetska obnova društvenog doma doslovce od poda do krova. Kompletni radovi vrijedni su 1,08 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi bespovratnih 526.500 kuna. Riječ je o objektu površine 356 m2, izgrađenom 1985. godine. Bio je bio u lošem stanju i vapio je za sustavnom obnovom. Dosad je obavljen znatan dio radova; objekt je dobio novi krov, kompletne nove instalacije, energetski učinkovitu stolariju i rasvjetu, a uredit će se i grijanje preko kondenzacijskog kotla i radijatora s termostatskim ventilima. Priprema potrošne tople vode osigurat će se iz obnovljivih izvora energije, točnije, preko solarnih kolektora.

Inače, gradnja i uređenje društvenih domova u perifernim naseljima jedna je od ključnih odrednica aktualne gradske politike, koja smatra da – s obzirom na to dvije trećine građana žive izvan gradskog naselja Ivanec i da oni nemaju mogućnosti društvenog života jednake stanovnicima gradskog centra – i mještanima malih naselja treba omogućiti da razvijaju svoj društveni život. Takva praksa dosad se pokazala i više nego dobrom, što najviše pokazuju primjeri pojedinih malih naselja (Osečka, Stažnjevec…) u kojima se, nakon gradnje društvenih domova, mjesni društveni i kulturni život doslovce preporodio, dok je velik broj mladih u njima našao mjesto za druženje i društvene igre. Usto, domovi pokazali su se i kao mjesto u kojima lokalno stanovništvo rado održava i manja obiteljska slavlja i slične skupove.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.