Na ivanečkom području u tijeku radovi na gradnji, uređenju i opremanju društvenih domova Foto: Grad Ivanec

Na ivanečkom području u tijeku radovi na gradnji, uređenju i opremanju društvenih domova

Varaždinske vijesti | 9.8.2019. u 20:22h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec otvorio je radove na gradnji, uređenju, opremanju i energetskoj obnovi cijelog niza društvenih domova i drugih društvenih prostora na širem gradskom području. Uz najveću investiciju ove vrste, energetsku obnovu doma u MO-u Lančić – Knapić, koja se posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u tijeku su i građevinsko-obrtnički radovi na novoizgrađenim domovima u Jerovcu Donjem, Vuglovcu/Gečkovcu i Škriljevcu.

U pripremi je i projektna dokumentacija za uređenje bivšeg ugostiteljskog objekta Retro koji će koristiti Klub mladih Ivanec i još neke ivanečke udruge, zatim, za obnovu stare škole u Salinovcu te za obrtničke radove u društvenom domu Stažnjevec. Već je dovršeno opremanje novosagrađenih društvenih domova u Osečkoj i Kaniži. Ovih dana u punom su jeku radovi u Škriljevcu. Tu je gradnja doma počela lani, kada je kod sportskog igrališta sagrađen i pod krov stavljen objekt površine 120 m2, s natkrivenom terasom od 25 m2. Ovoga ljeta nastavljeni su radovi u drugoj fazi, koji obuhvaćaju niz obrtničkih radova u unutrašnjosti, od postavljanja izolacije i keramike do elektroinstalacija i rasvjetnih tijela te vodovoda, odvodnje, sanitarija i uređenja sustava za grijanje.

Investitor radova je Grad Ivanec, a vrijednost inesticije u ovoj fazi je 336.200 kuna. Izvode se i radovi na društvenom objektu u MO Jerovec Donji. Nakon što je početkom ove godine kraju privedena 110.000 kuna vrijedna prva faza uređenja društvenog doma u tom naselju, sada je otvorena i druga faza, u kojoj se u unutrašnjosti izvode svi potrebni instalaterski i drugi obrtnički radovi, a objekt će dobiti i termo fasadu. Ugovoreni radovi vrijedni su 290.000 kuna, a u kompletnom iznosu financira ih Grad Ivanec. Dokumentacija za izvođenje radova izrađena je u dogovoru i u skladu s izraženim potrebama Vijeća MO-a Jerovec Donji, koji se u ovaj projekt aktivno uključivao u svim fazama razrade ideja.

Najopsežniji radovi izvode su u prigradskom Mjesnom odboru Lančić-Knapić, gdje je u tijeku energetska obnova društvenog doma doslovce od poda do krova. Kompletni radovi vrijedni su 1,08 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi bespovratnih 526.500 kuna. Riječ je o objektu površine 356 m2, izgrađenom 1985. godine. Bio je bio u lošem stanju i vapio je za sustavnom obnovom. Dosad je obavljen znatan dio radova; objekt je dobio novi krov, kompletne nove instalacije, energetski učinkovitu stolariju i rasvjetu, a uredit će se i grijanje preko kondenzacijskog kotla i radijatora s termostatskim ventilima. Priprema potrošne tople vode osigurat će se iz obnovljivih izvora energije, točnije, preko solarnih kolektora.

Inače, gradnja i uređenje društvenih domova u perifernim naseljima jedna je od ključnih odrednica aktualne gradske politike, koja smatra da – s obzirom na to dvije trećine građana žive izvan gradskog naselja Ivanec i da oni nemaju mogućnosti društvenog života jednake stanovnicima gradskog centra – i mještanima malih naselja treba omogućiti da razvijaju svoj društveni život. Takva praksa dosad se pokazala i više nego dobrom, što najviše pokazuju primjeri pojedinih malih naselja (Osečka, Stažnjevec…) u kojima se, nakon gradnje društvenih domova, mjesni društveni i kulturni život doslovce preporodio, dok je velik broj mladih u njima našao mjesto za druženje i društvene igre. Usto, domovi pokazali su se i kao mjesto u kojima lokalno stanovništvo rado održava i manja obiteljska slavlja i slične skupove.

Označeno u