N. Marof povećao broj studentskih stipendija te staračkih domaćinstava oslobođenih komunalne naknade

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
N. Marof povećao broj studentskih stipendija te staračkih domaćinstava oslobođenih komunalne naknade Foto: Novi Marof

Grad Novi Marof u posljednjih je nekoliko godina izradio, prijavio i realizirao veliki broj projekata zahvaljujući čemu su povučena značajna sredstva s nacionalne razine ili iz fondova Europske unije. Ono što je sigurno da će se obim prijave projekata, a samim time i količina poslova, u ovoj i narednim godinama povećati. Iz tog razloga nužne su organizacijske promjene u funkcioniranju gradske uprave, koja na ovaj način radi još od 1996. godine, a kako bi se što kvalitetnije i efikasnije pripremili i prijavili projekti te osigurala nova sredstva za daljnji razvoj grada na svim njegovim područjima.

Zbog toga su vijećnici Gradskog vijeća, na sjednici održanoj u četvrtak, većinom glasova prihvatili, između ostalog, i prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Novog Marofa. Tom je odlukom ustrojen i Upravni odjel za gospodarstvo, javnu nabavu i programe i fondove Europske unije.

Gradski vijećnici donijeli su i odluku o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu ili kamp odredištu na području grada. Donijeta je odluka o najmanjem mogućem iznosu prema zakonu od 150 kuna po ležaju.

- Budući je područje naše Županije pa tako i Grad Novi Marof turistički nedovoljno razvijeno s vrlo malo kreveta i općenito privatnih iznajmljivača na koje se odnosi ovaj paušal odlučili smo se za najmanji mogući iznos od 150 kuna - pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća, Mladen Benjak.

Uz određivanje spomenutog paušalnog iznosa vijećnici su donijeli i odluke o visini komunalne naknade i doprinosa što je također bilo nužno jer se radi o usklađivanju sa novim zakonskim okvirima.

Prihvaćene odluke ne donose velike promjene u odnosu na postojeće stanje izuzev kod komunalne naknade za staračka domaćinstva. Naime, došlo je do povećanja cenzusa za oslobađanje komunalne naknade za spomenuta domaćinstva sa dosadašnjih 500 na 1.000 kuna mjesečno po članu domaćinstva.

- Na ovaj način ćemo povećati broj staračkih domaćinstva koja će biti oslobođena od plaćanja komunalne naknade - istaknuo je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Osim ove dobre vijesti za mještane Novog Marofa treće životne dobi Gradsko je vijeće donijelo odluku koja ide u korist novomarofskih studenata. Naime, prihvaćenim izmjenama i dopunama Odluke o stipendijama povećat će se njihov broj.

- Zbog nastojanja da se gradskim stipendijama pomogne što većem broju studenata u njihovom studiranju donijeli smo odluku s ciljem povećanja broja stipendija. Tako se po kriteriju nadarenosti osnovni uvjet za prijavu na natječaj za studente 2. i viših godina studija, prosjek ocjena, spušta sa 3,5 na 3,3 - pojasnio je Jenkač.

Dodajmo i da je od ove sjednice svoj vijećnički mandat aktivirao vijećnik Denis Kovačić iz redova HDZ-a ujedno i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Kovačić je nakon izbora 2017. godine stavio svoj mandat u mirovanje jer je u to vrijeme bio pomoćnik ministra zdravstva.

marof_vijece_3.JPG

marof_vijece_2.JPG

denis_kovacic.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.