Monografija o 130 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vidovec

Varaždinske vijesti | 4.8.2020. u 16:06h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vidovec osnovano je 1890. godine i ubraja se među najstarija takva društva na području Varaždinske županje. Proslava velike obljetnice, 130 godina uspješnog djelovanja, trebala se održati ovoga ljeta, ali je zbog koronavirsua morala biti odgođena za sljedeću godinu.

Unatoč svemu, u povodu velike obljetnice vidovečki vatrogasci realizirali su u suradnji s Udrugom Terra vox i Općinom Vidovec veliku monografiju kojom su odali počast svim generacijama Vidovčana koje su kroz 130 godina živjeli i promicali ideje vatrogastva. Riječ je o izdanju u kojem je dan cjeloviti prikaz djelovanja DVD-a Vidovec tijekom povijesti, njegov značaj i uloga koju je društvo imalo u vatrogastvu Općine Vidovec i Varaždinske županije te doprinosu kojeg su njegovi članovi dali društvenom i kulturnom razvoju Vidovca.

Autorski monografiju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vidovec potpisuje novinar i publicist Kristijan Skočibušić. Ona je rezultat višegodišnjeg temeljitog istraživanja i prikupljanja dokumenta i fotografija koje je u konačnici rezultiralo publicističkim djelom najvišeg standarda. Tekst je napisan dopadljivim stilom, a grafička rješenja i više stotina fotografija sadržaj prezentiraju na pregledan, informativan i edukativan način.

Skočibušićeva knjiga o vidovečkim vatrogascima nikako se ne može svrstati u red već dosad viđenih knjiga na temu vatrogastva. To je knjiga koja daje puno više od uobičajenog nabrajanja godina i ljudi koji su obilježili rad nekog vatrogasnog društva. Temeljna sadržajna misao vodilja knjige je, naravno, vatrogastvo, ali navedena tema ispričana je kroz kontekst vremena s jasno istaknutim događajima s posebnim naglaskom na ljude koji su obilježili 130 godina vidovečkog vatrogastva.

Knjiga je priča o generacijama vidovečkih obitelji koje su stvarale i živjele vatrogastvo od prvoga dana, koje su njegove plemenite ideje prenosile s koljena na koljeno. Sva ljepota vatrogastva sadržana je u izrazu: Vatru gasi, brata spasi! Naravno, brat iz navedene vatrogasne mantre je svaka osoba koja treba pomoć, svi oni koji su ugroženi vatrom, vodom ili drugom elementarnom nepogodom.

Iako bi moglo, a i trebalo, u svakoj prigodi kad je god to moguće sjetiti se zaslužnih ličnosti, ovaj put to ćemo izostaviti. Naime, vidovečki DVD ima ih toliko da bi izdvajanje nekoga od njih bilo nepravedno u odnosu na sve ostale izvršujuće i podupirajuće članove ili članove utemeljitelje. DVD Vidovec od samoga početka imao sreću da su vrijednosti ideja koja je promicao i način na koji je djelovao u svoje redove privlačio vrijedne i utjecajne ljude svoga doba.

Među onima koji su ga vodili ili materijalno pomagali bilo je pripadnika plemstva (barun Camillo Jordis, Radovan pl. Kukuljević i dr.), obrtnici, zemljoposjednici, biskupi (mons. dr. Antun Bauer), svećenici, učitelji, trgovci, načelnici i dr.). Svi oni imali su zajednički cilj, a to je promicanje vrijednosti i zaštite općega dobra, bratstva i solidarnosti.

Društvo i njegov vatrogasni dom desetljećima je bio i ostao mjesto susreta, druženja, pjesme i plesa. Gotovo da nema vidovečke obitelji koja u vatrogasnom domu nije imala neku svečanost (proslave, krstitki, vjenčanja, rođendana i sl.). Vatrogasci su od početaka, i uvijek uz Božju pomoć, bili prvi na crti obrane života svakoga čovjeka u nevolji, njegove imovine, ali i domovine. Čovjekoljublje i domoljublje u srcu je svakog vatrogasca. Vidovečkih 130 vatrogasnih godina to potvrđuje na lijep i vjerodostojan način.