Mladi hrvatski iseljenici iz raznih zemalja posjetili Ludbreg

VV | 14.7.2023. u 16:30h | Objavljeno u Našim krajem

U okviru Ljetne škole Domovina Ludbreg su danas posjetili mladi pripadnici hrvatskog iseljeništva u dobi od 18 do 30 godina. Riječ je o projektu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastalog u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko–američkih stručnjaka (ACAP-om).

U Ludbregu ih je dočekao Darko Jagić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega, a za turistički obilazak grada pobrinula se Andreja Horvat iz Turističke zajednice područja Centar svijeta.

Projekt „Domovina“ okuplja mlade hrvatske iseljenike u dobi od 18 do 30 godina koji žele učiti o svojoj hrvatskoj baštini, istražiti ljepote i uzbuđenja Hrvatske, povezati se sa svojim hrvatskim identitetom i vršnjacima u domovini te stvoriti trajne veze i prijateljstva.

Na ovo iskustveno putovanje Hrvatskom krenulo je dvadesetčetvero polaznika iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Argentine, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske, koji će u 14 dana posjetiti brojna mjesta hrvatske povijesti i kulture. Tijekom putovanja polaznicima će se omogućiti upoznavanje i doživljaj Hrvatske kroz specijaliziran edukativno-turistički sadržaj, koji će biti usmjeren kako na hrvatsku povijest, kulturu i običaje, tako i na suvremena pitanja i izazove koji su pred Republikom Hrvatskom.

Svrha projekta „Domovina“ je jačanje veza između Hrvatske i hrvatskih zajednica diljem svijeta, jačanje hrvatskog identiteta, razvijanje solidarnosti i zajedništva među hrvatskom mladeži. Voditeljica projekta je Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH.