Ministrica Obuljen Koržinek otvorila arheološki park IOVIA u Ludbregu Foto: Ludbreg

Ministrica Obuljen Koržinek otvorila arheološki park IOVIA u Ludbregu

VV | 11.5.2021. u 15:53h | Objavljeno u Našim krajem

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek jučer je u Ludbregu otvorila arheološki park IOVIA.

Nakon što se Ministarstvo kulture na čelu s tadašnjim ministrom Božom Biškupićem uključilo u otkup zemljišta koje je zatim predano Gradu Ludbregu, stvoreni su uvjeti da se ovaj lokalitet pretvori u arheološki park.

- Puno je onih koji su sudjelovali kroz sve te godine u realizaciji i podupiranju istraživanja. Tu u prvom redu ističem Hrvatski restauratorski zavod, ali i ostale kolege i kolegice iz Ministarstva kulture i medija. Uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije je koncipiran uspješan projekt čijoj realizaciji i završetku danas svjedočimo. Arheološka istraživanja potvrdila su da je ovaj prostor bio kontinuirano naseljen od prapovijesti do danas, a sam park osmišljen je tako da posjetiteljima pruži uvid u sve bogate arheološke, povijesne, ali i duhovne slojeve života brojnih naraštaja Ludbrežanina - rekla je ministrica Obuljen Koržinek i naglasila važnost edukativnog potencijala ovog parka.

- Zahvaljujući svim suvremenim tehnologijama, 3D rekonstrukciji, multimediji i interaktivnom pristupu prezentacije ovog lokaliteta, edukativni potencijal ovog parka nema granica - zaključila je ministrica i kazala kako vjeruje da će park imati važnu turističku komponentu i biti dodatan razlog za dolazak turista u Ludbreg.

Projekt je proveden u suradnji s brojnim stručnjacima iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za antropologiju, Instituta za arheologiju, Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak, Gradskog muzeja u Varaždinu te uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Vrijednost projekta je 18 milijuna kuna, od čega je 14,3 milijuna kuna financirano iz Europske unije, a ostatak iz Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Ludbrega.

- U samo četiri sezone, bilo je moguće napraviti nešto što nam se iz današnjeg rakursa čini nestvarno mnogo – od zahtjevnih pripremnih radova i cjelovitih arheoloških istraživanja do oblikovanja vizualnog identiteta nalazišta i brojnih edukativnih aktivnosti u koje je bila uključena lokalna zajednica - rekla je Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Otvorenju arheološkog parka IOVIA nazočio je i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Ludbrega Goran Križanić koji je istaknuo da je važnost parka za cijeli ludbreški kraj, za Varaždinsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku, ogromna.

- Vjerujem da ne treba posebno isticati koliko će to značiti ne samo za razvoj kulture na ovom području, već i za razvoj turističkih potencijala. Zahvaljujem, stoga, ministrici Obuljen Koržinek na podršci i nadam se budućoj suradnji na projektima koje planiram sa svojim timom, a koji će umnogome doprinijeti napretku ovoga kraja - kazao je Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci