Ministar Kuščević otvorio nove prostore Vinskog podruma "Trsek" u Ludbregu Foto: Grad Ludbreg

Ministar Kuščević otvorio nove prostore Vinskog podruma "Trsek" u Ludbregu

Varaždinske vijesti | 2.9.2018. u 14:55h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje, 30. kolovoza, otvorene su novuređene prostorije vinskog podruma Udruge “Trsek” u pomoćnoj zgradi dvorca Batthyany.

Izložbeno-prezentacijski prostor, takozvani Vinski podrum „Trsek“, uređen je u sklopu provedbe projekta „Zeleno želimo“, koji je sufinanciran putem programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija Hrvatska 2014-2020. Za realizaciju ovog projekta Gradu Ludbregu su odobrene potpore iz EU fondova u iznosu od 847.351,15 kn.

– Turizam je vrlo važna gospodarska grana u RH, ali je nedovoljno razvijen u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Upravo ovako dobri projekti koje provode gradovi, županije, općine u suradnji s Ministarstvom turizma, Ministarstvom regionalnog razvoja, a financiraju se sredstvima Europske unije jamče da idu bolji dani za kontinentalni turizam. Mogu reći kako je Ministarstvo turizma pripremilo natječaj upravo za razvoj kontinentalnog turizma i namijenjen je krajnjim korisnicima, ljudima, OPG-ovima koji se žele bavit turizmom - istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević prilikom otvorenja podruma.

trsek_ludbreg_1.JPG

Pozdravivši manifestaciju, pozvao je sve u kontinentalnom dijelu Hrvatske da se jave na natječaj, da preuzmu sredstva i krenu u razvoj kontinentalnog turizma.

- Hrvatska ima puno toga za ponuditi, nije to samo sunce i more, to je gastro ponuda, vjerski turizam, lovni turizam, to su sve one ljepote i bogatstva koje u Hrvatskoj imamo i vjerujem da se može kvalitetno prezentirati i živjeti od tih projekata. Danas smo na stanju iskorištenosti europskih fondova na otprilike malo manje od 60 posto. To nije loš rezultat kad se uzme stanje koje smo zatekli, ali može i mora biti još puno bolji rezultat. Naročito u ovo vrijeme kad se dogovara nova europska perspektiva – rekao je ministar na otvorenju.

Vinski podrum „Trsek“ sastoji se od dviju manjih uređenih prostorija, koje svim posjetiteljim nude doživljaj vinske i gastronomske ponude te običaja grada Ludbrega u autohtonom ambijentu.

- Ovo je zapravo samo još jedan u nizu projekata koje Grad Ludbreg provodi. U petogodišnjem razdoblju približili smo se brojci od desetak tisuća kuna po stanovniku po realizaciji projekata. Ovaj, iako za nas iznosom manji projekt, od nemjerljivog je zanačaja jer njime našim sugrađanima, koji se bave turizmom, proizvodnjom vina i proizvodnjom hrane - omogućujemo da svoje proizvode lakše plasiraju na zahtjevno tržište - istaknuo je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

trsek_ludbreg_4.JPG

Kako je naveo, zajedno s partnerima iz Slovenije, razvili su nekoliko turističkih proizvoda.

- Svi oni koji traže autohtono moći će to pronaći u ovom prostoru, a ovo je tek prva točka i poziv našim sugrađanima da koriste sredstva koja su im na raspolaganju i da se osjete ohrabreni krenuti u privatni posao. Ovo je temelj za razvoj turističkih potencijala, ljudi zainteresiranih za bavljenje turizmom ima premalo, treba razviti turističku notu. Nadam se da će zahvaljujući ovakvim projektima Ludbreg u budućnosti biti prepoznat kao još veće turističko mjesto – rekao je gradonačelnik Bilić.

Kroz projekt Zeleno želimo nastaju četiri različita mikroproizvoda koji će biti povezani u zajednički proizvod, a svaki od njih će imati drugačije polazište u smislu baštine i sadržaja u zaleđu. Svi mikroproizvodi zajedno će formirati zanimljivu cjelinu sa sadržajem koji će biti od interesa za široku populaciju.

Svaki pojedini mikroproizvod će se temeljiti na jedinstvenom ishodištu, uzimajući u obzir ponudu pojedinog mikropodručja – priroda i kretanje, gastronomija, zanati i rukotvorine i vina. Upravo ovaj posljednji, vino slovi kao ludbreški peti element i stoga je sasvim logično da će u Ludbregu fokus biti upravo na njemu.

trsek_ludbreg_3.JPG