Ministar gospodarstva Darko Horvat posjetio općinu Vinica, obišao i arboretum Opeka

VV | 24.6.2020. u 17:15h | Objavljeno u Našim krajem

U posjet Općini Vinica došao je ministar gospodarstva Darko Horvat, ujedno i drugi na listi kandidata Hrvatske demokratske zajednice za III. Izbornu jedinicu. Na prijemu ministra i njegovog osobnog savjetnika Vanje Ovčara radnom sastanku u prostorijama Općine prisustvovali su općinski vijećnici, predsjednik općinskog Vijeća Marijan Mihalić, predstavnici viničkih vatrogasaca i poduzetnici. Načelnik općine ukratko je izvijestio ministra kako Općina u svojoj Strategiji gospodarskog razvoja vodi brigu o obrtništvu te malom i srednjem poduzetništvu.

- Mi u općini nemamo veliku i tešku industriju zato su nam svi obrtnici i poduzetnici od velike važnosti te im već nekoliko godina pomažemo kroz općinska poticajna sredstva i subvenciju kamata od 1% kredita kod svih poslovnih banaka. Vrlo je važno održati i po mogućnosti povećati obrtništvo i poduzetništvo na području općine gdje i resorno ministarstvo uskače sa svojim mjerama, istaknuo je načelnik.

Ministar Horvat pobrojio je sve aktivnosti koje on kao ministar čini kako bi svi tradicionalni zanati, obrtništvo i poduzetništvo opstalo na zahtjevnom europskom te svjetskom tržištu. Potrebno je tu napraviti puno zaokreta i kroz obrazovni sustav strukovnih zanimanja, jer ako se to ne napravi mi više nećemo imati prijeko potrebnih zanimanja bez kojih je nezamislivo funkcioniranje. Tu su svakako i parafiskalni nameti koje treba smanjiti što čini i ova HDZ-ova vlada premijera Plenkovića i resornog ministarstva gospodarstva napravivši ogroman iskorak, rekao je ministar Horvat.

Predsjednik DVD-a Vinica, Ivica Lazar u ime svih članova zahvalio se ministru na angažmanu oko darovanja vatrogasnog vozila, dok je načelnik nadodao kako valjda nitko u državi nije prošao takav „križni put“ kao naši vatrogasci te on osobno. Na kraju sve je ipak dobro završilo uz veliki angažman saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, osobno premijera Plenkovića, ravnatelja robnih zaliha Juzbašića i resornog ministra Horvata te se konačno saga oko svega riješila nakon punih 10 godina. Predsjednik DVD -a Vinica predao je ministru monografiju "130 godina vatrogastva u Vinici", koja je tiskana prošle godine povodom obilježavanja 130 godina neprekidnog rada dobrovoljnog vatrogasnog društva Vinica, autora Miroslava Kelemenića, viničkog vatrogasnog časnika.

Nakon radnog sastanka i razgovora sa prisutnim poduzetnicima načelnik je sa ministrom obišao park arboretum Opeka te ga ukratko upoznao sa velikim EU projektom revitalizacije parka i dvorca u sklopu Centra kompetentnosti.

- Ovaj projekt revitalizacije u sklopu Centra kompetentnosti velika je i značajna stvar kako u razvoju obrazovanja u poljoprivredi, gospodarstva tako i u turizmu, gdje također bez osobnog angažmana premijera Plenkovića ne bi bilo ništa, rekao je ministru načelnik Općine, također kandidat na listi HDZ-a za saborskog zastupnika, Marijan Kostanjevac.

Posjet_Vinica_3.JPG

Posjet_Vinica_9.JPG

Posjet_Vinica_7_1.JPG

Posjet_Vinica_6.JPG

Posjet_Vinica_4.JPG

Posjet_Vinica_1.JPG