Ministar Ćorić pohvalio punionicu električnih automobila, razgovaralo se i o tvrtki Itas - Prvomajska Foto: Ilustracija/Grad Ivanec

Ministar Ćorić pohvalio punionicu električnih automobila, razgovaralo se i o tvrtki Itas - Prvomajska

VV/Grad Ivanec | 1.9.2020. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i državni tajnik u tom ministarstvu Mario Antonić te gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u pratnji predstavnika investitora i izvođača radova jučer su razgledali punionicu električnih vozila postavljenu u krugu prodajnog centra MIPCRO u Ivancu, koja je sa svojih 125 kW druga najjača u Hrvatskoj.

Domaćinima Slavku Kišičeku, Zdravku Rogini, Filipu Kišičeku i drugim suradnicima iz tvrtke MIPCRO koja je investitor ovog projekta vrijedna 250.000 kuna, u obilasku su se pridružili i predstavnici partnera s kojima je MIPCRO realizirao ovaj projekt - izvršni direktor Itasa – Prvomajske d.d. Dragutin Varga sa suradnicima, direktor Itasa Plus Teodor Bunta te predstavnici varaždinske tvrtke Mobilisis i slovenskog poduzeća Implera.

Oni su ujedno ministra upoznali s tehničkim karakteristikama ove punionice, načinom njena funkcioniranja te naglasili da je riječ o proizvodu s referencama za europsku razinu.

- S obzirom na to da već dugo pratimo razvoj električne mobilnosti, odlučili smo investirati u ovu punionicu te taj projekt realizirati u suradnji s našim susjedima iz Itasa. Ovaj projekt nam sa 65.000 kuna bespovratnih sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ono što mu daje dodatnu važnost jest to što se punionica napaja iz solarne elektrane snage 220 kW postavljene na krovu našeg trgovačkog centra, tako da se slobodno može reći da su vozila punjena na ovoj punionici – na solarni pogon! – izjavio je voditelj tehničke komercijale Filip Kišiček.

- Drago mi je što je Itas sa suradnicima na tržište plasirao proizvod koji ravnopravno može konkurirati inozemnoj ponudi, odnosno, neke reference ovog proizvoda čak su i bolje od europskih konkurenata. Ovakvi proizvodi označavaju iskorak u pravcu novih tehnologija i korištenju obnovljivih izvora energije i ovakve će projekte resorno Ministarstvo poticati i stavljati u prvi plan – rekao ministar Ćorić.

Uoči obilaska punionice, ministar Ćorić i državni tajnik Antonić na sastanku s poslovodstvom Itasa – Prvomajske razgovarali su o mogućim načinima potpore ivanečkom metaloprerađivaču kojima bi se mu omogućilo da povuče već odobrena bespovratna sredstva iz EU natječaja Inovacije u S3 područjima (preko Ministarstva gospodarstva i HAMAG BICRO-a) te da krene u proizvodnju ovog programa za koji interes pokazuju, među ostalim, i velike talijanske i švedske tvrtke.