Ministar Butković u Novom Marofu potvrdio izgradnju Istočne obilaznice i rekonstrukciju državne ceste D-24

| 15.5.2017. u 19:12h | Objavljeno u Našim krajem

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potvrdili su danas u Novom Marofu da kreću veliki projekti izgradnje Istočne obilaznice te rekonstrukcije državne ceste D-24 Mađarevo-Pece. Izjavili su to nakon održanog sastanka sa čelnim ljudima Novog Marofa predvođenih gradonačelnikom Sinišom Jenkačem.

Ministar je izrazio zadovoljstvo te dao potporu gradonačelniku i njegovom timu u rješavanju toga problema, a kao ključan potvrdio je prošlogodišnji sastanak s gradonačelnikom u Novom Marofu kada je upoznat s prometnim problemima u gradu.

Riječ je o izgradnji Istočne obilaznice Novog Marofa i rekonstrukciji državne ceste D-24 Mađarevo-Pece. Oba projekta su u visokoj fazi odnosno pred dovršetkom glavne projektne dokumentacije. Projekt rekonstrukcije državne ceste D-24 počet će na proljeće iduće godine – potvrdio je ministar Butković.

Istaknuo je razumijevanje Hrvatskih cesta koje su uvidjele da ovi projekti trebaju dobiti status prioriteta. Ministar je naglasio i da se radi o značajnom projektu u financijskom smislu budući da je izgradnja obilaznice vrijedna 100 milijuna kuna dok će se za rekonstrukciju D-24 utrošiti oko 35 milijuna kuna. Da su ta dva projekta dobila status visokog prioriteta govori i činjenica da je iza njih stala i Vlada RH-a.

Vlada je prošli tjedan usvojila plan građenja i održavanja svih cesta. Oba ta projekta su u planu do 2020. što potvrđuje da će se ti prometni problemi vrlo brzo riješiti – zaključio je ministar Butković čije je riječi potvrdio i prvi čovjek Hrvatskih cesta Josip Škorić koji je također stigao u Novi Marof.

Zadovoljan što će se ogroman projekt izgradnje Istočne obilaznice i rekonstrukcije D-24 ceste konačno riješiti je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. On je unazad gotovo dvije godine krenuo sa svim potrebnim aktivnostima kako bi i Vlada, resorno ministarstvo te Hrvatske ceste u svoj program uvrstile projekte.

Izgradnja ovih prometnica važna je iz dva aspekta. Prvi je izmještanje teretnih motornih vozila iz samog sjedišta Novog Marofa. Drugi je onaj gospodarski. Obilaznica će prolaziti dolinom rijeke Bednje koja je po prostornom planu predviđena kao gospodarsko-poduzetnička zona. Sve će to doprinijeti daljnjem otvaranju tih zona, privlačenju novih investicija i u konačnici otvaranju novih radnih mjesta – kazao je Jenkač te dodao da se ovim rješava dugogodišnja težnja svih vlasti koje su upravljale Novi Marofom.

Pojasnio je, što je potvrdio i ministar, da će se do kraja godine dovršiti sva potrebna dokumentacija. Slijedeće godine kreće rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te početak gradnje.

I ministar Butković i gradonačelnik Jenkač očekuju izgradnju istočne obilaznice do kraja 2020. godine. Što se tiče rekonstrukcije D-24 Mađarevo-Pece početak radova očekuje se na proljeće iduće godine.

Jenkač je zaključio da se ovime potvrđuje potpora središnje vlasti prema sjeveru Hrvatske i da svi oni koji govore suprotno ili nisu upoznati sa stvarnim stanjem ili namjerno izokreću činjenice.